Hadászati bombázókat vezényeltek a Krímbe

Nukleáris fegyverek hordozására alkalmas bombázókat rendeltek el Moszkvából válaszul az amerikai rakétavédelmi eszközök romániai telepítésére.

Oroszország Tu-22M3-as típusú,  bombázókat vezényelt a Krímbe, jelezve készenlétét – jelentette ki Viktor Bondarev, az orosz parlament felsőháza védelmi bizottságának elnöke újságíróknak Moszkvában – közölte az MTI.

Az orosz légierő egykori parancsnoka „komoly kihívásnak” nevezte a Romániában 2016-ban elhelyezett amerikai rakétavédelmi eszközöket, amelyek szerinte „alapvetően megváltoztatták az erőegyensúlyt a régióban”.

Moszkva szerint a Krímbe telepített stratégiai bombázókat az elkövetkező években úgy fogják korszerűsíteni, hogy azok „Európa bármely pontján” képesek legyenek a légvédelmi és rakétavédelmi rendszerek megsemmisítésére.

A Krím Ukrajnától való elcsatolásának ötödik évfordulóján nyilatkozó Bondarev hangsúlyozta: az amerikaiak indítóállásai Tomahawk típusú manőverező szárnyas repülőgépek kilövésére is alkalmasak. Mindez Oroszország számára felveti a biztonság kérdését.