Brit pénzügyminiszter: most már „fizikailag lehetetlen” a Brexit

Phillip Hammond a BBC-ben kijelentette: „most már fizikailag lehetetlen” Nagy-Britannia kilépése az EU-ból a törvényben rögzített március 29-i időpontban, akkor is, ha a héten lesz szavazás a Brexit-megállapodásról, és a képviselők elfogadják az egyezményt, mivel a kilépés előtt több jogszabályt még el kell fogadtatni a parlamentben.

A brit külügyminiszter szerint még sokat kell dolgozni azon, hogy meglegyen a többség a londoni alsóházban a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló, eddig kétszer is nagy többséggel elvetett megállapodás elfogadásához.

Jeremy Hunt, aki az uniós külügyminiszterek brüsszeli találkozójára érkezve nyilatkozott hétfőn a BBC televíziónak, kijelentette, hogy „óvatos bizakodásra okot adó” jeleket tapasztal, mivel a megállapodást erőteljesen bíráló képviselők közül is többen most már késznek mutatkoznak az egyezmény támogatására.

Hozzátette azonban, hogy „sok még a munka” a többség megteremtése végett. Hunt megerősítette, hogy a kormány csak akkor terjeszti harmadszor is az alsóház elé szavazásra a novemberben elért Brexit-megállapodást, ha bízik abban, hogy „megvannak a számok” az egyezmény elfogadásához.

Philip Hammond pénzügyminiszter pedig a BBC televízió vasárnapi politikai interjúműsorában nemmel válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy a miniszterelnök által e hétre kilátásba helyezett harmadik szavazást bizonyosan megtartják-e.

Hammond is azt mondta, hogy a kormány csak abban az esetben terjeszti be újból szavazásra a Brexit-megállapodást, ha bízik abban, hogy ezúttal elegendő számú képviselő hajlandó támogatni az egyezményt. Hozzátette azonban, hogy „még nem tartunk itt”.

Hammond a vasárnapi BBC-interjúban kijelentette azt is, hogy „most már fizikailag lehetetlen” Nagy-Britannia kilépése az EU-ból a törvényben rögzített március 29-i időpontban, akkor is, ha a héten lesz szavazás a Brexit-megállapodásról, és a képviselők elfogadják az egyezményt, mivel a kilépés előtt több jogszabályt még el kell fogadtatni a parlamentben.

Theresa May miniszterelnök a múlt héten bejelentette, hogy a Brexit halasztását kezdeményezi az EU-nál, és ezt az alsóház nagy többséggel támogatta is, bár ehhez az unióban maradó 27 tagország egyhangú beleegyezése is szükséges, és a március 29-i kilépést rögzítő brit törvényt is módosítani kell.

A képviselők januárban 230, a múlt kedden tartott második voksoláson 149 fős többséggel vetették az EU-val novemberben elért Brexit-megállapodást.

A kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciójának keményvonalas Brexit-tábora és a kisebbségi tory kormány külső támogatója, a szintén erősen EU-szkeptikus észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) elfogadhatatlannak tartja az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célzó mechanizmust (backstop). A backstop-záradék alapján ugyanis az Egyesült Királyság vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, Észak-Írországban pedig az unió egységes belső piacának egyes szabályozói is érvényben maradnának, ha Londonnak nem sikerülne olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutnia az EU-val, amely önmagában feleslegessé tenné e mechanizmus alkalmazását.

A keményvonalas tory Brexit-frakciócsoport 22 tagja olvasói levelet jelentetett meg a The Daily Telegraph című konzervatív napilap hétfői kiadásában, szorgalmazva, hogy Nagy-Britannia az eredetileg tervezett jövő pénteki időpontban, megállapodás nélkül lépjen ki az EU-ból. Az aláírók szerint ugyanis valójában ez lehetne az előzménye „egy igazán nagyon jó” megállapodás elérésének az EU-val.

A londoni alsóház a múlt héten elvetette a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét, de ez a parlamenti döntés nem bír jogi kötelező erővel.