Az újabb tüntetések miatt leváltották Párizs rendőrfőnökét

A hétvégi erőszakba torkollott párizsi tüntetések kezelése volt az utolsó csepp a pohárban. Többen is kritizálták a rendőrfőnök alkalmasságát. 

A párizsi rendőrség vezetését az elmúlt hetekben rendszeresen érte az a vád a politikusok részéről, hogy „nem megfelelő utasításokat” ad a rend biztosítására a sárgamellényesek tüntetései során. Bírálták a gumilövedékek nagy vitát kiváltó használatának korlátozását és a rendbontók megfékezésére tett intézkedéseket is. Hétfőn a miniszterelnök felmentette posztjából Michel Delpuech-t – jelentette az MTI.

Edouard Philippe azt is közölte: azokban a negyedekben, elsősorban a Champs-Elysées sugárút környékén, ahol a kormány- és elitellenes sárgamellényes tüntetők mellett egyéb vandálok is randalíroztak, betiltják hétvégénként a megmozdulásokat. Legutóbb a tömeg – közöttük feketeruhás anarchista csoportok is – barikádokat emelt az utak közepén, amelyeket fel is gyújtottak, megtámadták a luxusmárkák boltjait, betörték a kirakatokat, felgyújtottak egy bankot, egy újságosbódét, sőt éttermekben a berendezéseket is megrongálták.

Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

A csendőrök könnygázzal és vízágyúval oszlatták az antikapitalista és rendőrellenes szlogenek skandáló tömegeket.

Be fogjuk tiltani a magukat sárgamellényesnek nevezők tüntetéseit azokban a negyedekben, amelyek a leginkább érintettek, amint tudomásunkra jut, hogy olyan ultrák is jelen vannak, akik törni-zúzni jöttek

– mondta Edouard Philippe miután egyeztetett hétfő délután Macron államelnökkel.

A negyedik hónapja tartó kormány- és elitellenes megmozdulás 18. tüntetése az elmúlt két hónap békés felvonulásai után ismét a decemberi és januári hétvégek randalírozásaira emlékeztetett. A párizsi prefektus menesztését a jobb- és a baloldali ellenzék is kevésnek ítélte meg, és Christophe Castaner belügyminiszter leváltását követelte.

Az üzemanyagadó emelése ellen 2018 novemberében létrejött sárgamellényes mozgalomnak az elmúlt négy hónapban több szociális jellegű követelése volt, és az államfő távozását is el akarják érni. Szombatonként a városközpontokban tartanak spontán felvonulásokat, amelyek gyakan rendbontásba és a rendfenntartó erőkkel való összetűzésbe torkollnak. Hétvégéken ezért országszerte mintegy 80 ezer rendőr és csendőr teljesít szolgálatot a francia utcákon.