Az EU továbbra sem fogadja el a Krím annektálását

Öt évvel azután, hogy az Oroszország jogellenesen elcsatolta a Krími Autonóm Köztársaságot, az Európai Unió továbbra sem fogadja el a nemzetközi jog megsértését, és kiáll Ukrajna önállósága és területi egysége mellett – jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn, az uniós külügyminiszteri tanács brüsszeli ülésének szünetében.

A főképviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a Krím félszigeten a jogellenes annektálás óta jelentősen romlott az emberi jogi helyzet, különösen súlyosan sérültek a krími tatárok jogai.

Kiemelte, hogy a Krím és Szevasztopol térségében folytatott fegyverkezés negatív hatással van a fekete-tengeri térség biztonsági helyzetére. A Kercsi-szoroson és az Azovi-tengeren veszélyesen megnőtt a feszültség. Az EU ezért elvárja Oroszországtól, hogy haladéktalanul engedje szabadon az illegálisan elfogott ukrán legénységet, hajókat és felszereléseket.

Az EU felszólítja Oroszországot, hogy biztosítson akadálytalan és szabad áthaladást valamennyi hajó számára a Kercsi-szoroson keresztül az Azovi-tenger felé és onnan vissza – jelentette ki.

Emlékeztetett arra, hogy az unió pénteken újabb nyolc orosz tisztségviselőt vett fel az Ukrajnával szembeni orosz agresszió miatt bevezetett szankciós listára, amely az EU-tagországok egységét bizonyítja az indokolatlan erőszak alkalmazásával szemben – húzta alá Mogherini.