Theresa May: megállapodás nélkül talán soha nem lesz Brexit

A konzervatív párti brit miniszterelnök szerint a Brexit megállapodás elfogadása nélkül Nagy-Britannia talán soha nem fog tudni kilépni az Európai Unióból.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit parlamenti ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője ugyanakkor vasárnap azt jósolta, hogy az eddig kétszer is nagy többséggel elutasított Brexit-megállapodást az alsóház a jövő hétre tervezett harmadik szavazáson is elutasítja.

A Sky News hírtelevíziónak nyilatkozva Corbyn erre az esetre kilátásba helyezte, hogy a Labour bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen.

A munkáspárti vezető továbbra is az EU elhagyása mellett tervez szavazni.

Corbyn szerint az, hogy hogyan szavazna egy jövőbeni a brit népnek végső döntésre lehetőséget nyújtó népszavazáson, attól függ, a most asztalon levő megállapodásból visszatáncol-e a kormány. A kérdésre, hogy mennyire lelkesedne egy új népszavazásért a témában, annyit felelt, támogatná annak kiírását, szövegezésétől függően.

Az ellenzéki vezető nyilatkozata azután következett, hogy több, mint 20 képviselője tiltakozott azon döntése ellen, miszerint minden körülmények között támogatna egy új népszavazást a témában.

Theresa May a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi lapnak írt cikkében „tisztességes kompromisszumra” kérte a képviselőket.

May szerint ugyanis ha a parlament a jövő heti EU-csúcsig nem tudja elfogadni a Brexit-egyezményt, Nagy-Britannia hosszú hónapokig nem tudna kilépni az EU-ból, „ha valaha is egyáltalán kilépne”.