Támadással fenyegetett a náci-szimpatizáns apa és fia Argentínában

Az interneten üzent hadat, de a rendőrség időben lefegyverezte a Buenos Aires-i párost, akik náci ideológiától fűtve akartak a zsidókra támadni.

Lőszereket, fegyvert valamint uszító fasiszta és náci propaganda anyagokat foglalt le az argentin rendőrség a héten egy családi házban, ahol apa és fia ellen indult el a nyomozás. A feltételezések szerint egy helyi zsidó szervezet elleni merényletre készültek – írja a Times of Israel.

A különös történelmi érdeklődésű család, azután került a hatóságok látókörébe, hogy egy zsidó szervezet feljelentette őket. Az Argentínai Zsidók Szövetségének Delegációja (Delegation of Argentine Jewish Associations) közösségi portálján keresztül kapott fizikai támadást kilátásba helyező fenyegetéseket az apától és fiától, ami után megtették a szükségesnek vélt lépéseket.

Fotó: az  argentin rendőrség Twitter posztja

A nyomozók nem sokat habozva a felhíváson, pár nappal később házkutatást tartottak, és azonnal letartóztatták a fenyegetőket. A dél-amerikai országban 1988 óta diszkriminizációs törvény rendelkezik a náci, uszító propaganda ellen, így minden bizonnyal büntetésre számíthatnak azok, akik ilyen tárgyakkal buknak le.

Mint ismert, Argentína közkedvelt búvóhelye volt második viláháborús bűnösöknek. Gyakran hallani arról is, hogy maradtak az országban náci időket idéző eredeti emléktárgyak. 2017-ben egy csaknem 100 tárgyból álló gyűjteményt foglalt le a rendőrség. A magyar holokauszttal is szoros összefüggésbe hozható Adolf Eichmann és Josef Mengele is évekig éltek Argentínában. Feltételezések szerint a tárgyak az ő híveik kinti gyűjteményeiből zármazhattak. Ezekből az elmúlt években internetes árverések útján, nagy összegekért kerültek ázsiai, amerikai vagy éppen európai műgyűjtőkhöz.