Felgyújtotta magát egy Hamasz-ellenes tüntető Gázában

Felgyújtotta magát egy palesztin tüntető Gázában. Az övezetben harmadik napja zajlanak tüntetések a rossz életkörülmények és a területet uraló Hamasz terrorszervezet ellen. A Fatah egyiptomi beavatkozást kért – írja a The Times of Israel. 

A Channel 12 információi szerint Ahmed Abu Tahn azért gyújtotta fel magát, mert nem tudta fizetni a lakbért és kilakoltatták otthonából. A jelentések szerint súlyos állapotban vitték kórházba, esetleges haláláról eltérő információk jelentek meg.

Ezen a felvételen látszik egy pillanatra a tüntető, akit társai próbálnak eloltani.

Gal Berger גל ברגר on Twitter: „המחאה הכלכלית נגד חמאס ברצועה נכנסת ליומה השלישי.גם כעת הפגנות נגד חמאס בחאן יונס באל בורייג’ ובשני מוקדים בעיר עזה.בסרטון:צעיר כבן 30 הצית עצמו היום במחנה הפליטים ג’בליה במחאה על המצב הכלכלי. pic.twitter.com/eQEpBoAeYH / Twitter”

המחאה הכלכלית נגד חמאס ברצועה נכנסת ליומה השלישי.גם כעת הפגנות נגד חמאס בחאן יונס באל בורייג’ ובשני מוקדים בעיר עזה.בסרטון:צעיר כבן 30 הצית עצמו היום במחנה הפליטים ג’בליה במחאה על המצב הכלכלי. pic.twitter.com/eQEpBoAeYH

A Gázai övezetben napok óta zajlanak demonstrációk a rossz életszínvonal, a munkanélküliség és a magas árak miatt. A tüntetők gumiabroncsokat égetnek, utakat zárnak le, a Hamasz pedig keményen fellép ellenük. Ezekről is kerültek fel videók a közösségi oldalakra. A Fatah emiatt élesen bírálta a Hamaszt. Egyik vezetőjük azt írta a felvételek láttán, hogy

„ezek nem az izraeli megszálló erők! Ezek a Hamasz bandái, akik terrorizálják és elnyomják az éhezőket Gázában.”

حسين الشيخ Hussein Al Sheikh on Twitter: „هذه ليست قوات الاحتلال الاسرائيلي !! انها عصابات حماس التي تروع وتقمع الجياع في قطاع غزه . pic.twitter.com/cwHybG4XdL / Twitter”

هذه ليست قوات الاحتلال الاسرائيلي !! انها عصابات حماس التي تروع وتقمع الجياع في قطاع غزه . pic.twitter.com/cwHybG4XdL

A The Ynet úgy tudja, legalább 80, a Fatah-hoz köthető tüntetőt vettek őrizetbe az elmúlt 24 órában. Gáza városa mellett Han Juniszban is voltak tüntetések. Egyes jelentések szerint a Hamasz éles lőszert is bevetett a köveket dobáló tiltakozók ellen.

Egy vezető palesztin tisztviselő nyilatkozata szerint a Ramallah-központú Fatah Egyiptomhoz fordult, hogy nyomást gyakoroljon a Hamaszra a tüntetők erőszakos elnyomása miatt.

Wasel Abu-Youssef arról is beszélt, hogy sürgős biztonsági tanácskozást kezdeményeztek Egyiptomnál és az Arab Ligánál a Gázában kialakult helyzet miatt. Palesztin sajtóhírek szerint Katartól is beavatkozást kértek.