Arab tüntetők felett lövöldözik a Hamasz Gázában

Az életszínvonal és az adóterhek miatti elkeseredettségükben demonstrálókat saját politikai csoportjuk fegyverrel próbálja jobb belátásra bírni.

Pénteken már második napja gyűltek össze a gázai övezetben palesztinok, akik elégedetlenségüknek zajos és barátságtalan formájáról adtak hangot. Gumiabroncsokat égettek, utakat zártak le, majd  a felügyeletet ellátó Hamasz katonái válaszként a tüntetők fölé lőttek – jelentette a www.i24news.tv.

A Hamasz kontrollálta területeken évek óta folyamatosan romlik az ott élők életminősége, mivel nem jut be elegendő élelmiszer és árú a területre, elsősorban azért, mert Izrael az őt ért palesztin agresszió és folyamatos támadások fenyegetettsége miatt úgy döntött, hogy felfüggeszti a korábban Gáza felé áramló segélyeit.

Az újabb jelentések szerint, amelyről ez a Twitter bejegyzés is árulkodik, a kialakult feszült állapotok miatt egymásnak esett az arabok két fő politikia képviselője, a Hamasz és a Fatah. Az utóbbi szóvivője, Atef Abu Seif szerint a tüntetők erőszakos megfélemlítése a nemzeti értékek megsértése volt.

JavaScript is not available.

No Description

„Színtiszta jogsértés és a szokások sárbatiprása az, ahogy a demonstrálókkal bántak. Bűnöző módon, erőszakos elnyomással próbálták elhallgattatni őket, és nem utolsó sorban az újságírókra is rátámadtak.”

– fogalmazott a szóvivő.

Egy szekuláris palesztin politikia és militarista szervezet, a Palesztin Felszabadítási Front szintén annak adott hangot, hogy helytelen ilyen eszközökkel elhallgattatni a tüntetőket. Szerintük a méltóbb emberi életet és az adók csökkentését követelő gázaiak nem fognak elretteni a Hamasz lövöldözéseitől. Nemhogy hátráltatja az egységességünket, de csak újabb demonstrációk sorozatát gerjeszthetik az erőszakos fellépéseikkel – vélte a mozgalom.