Új-zélandi terrortámadás: tovább emelkedett az áldozatok száma

Negyvenkilencre emelkedett az új-zélandi Christchurchben két mecset ellen összehangoltan elkövetett pénteki terrortámadás halálos áldozatainak száma – közölte Mike Bush rendőrfőkapitány tévés sajtótájékoztatóján.

Korábban 40 halálos áldozatról és húsz súlyos sebesültről szóltak a jelentések.

A város központjában lévő Maszdzsid al-Núr mecsetnél 41, Linwood külső kerület mecseténél hét ember halt meg, egy pedig kórházba szállítása után vesztette életét – mondta a rendőrfőkapitány, aki „nagyon alaposan kiterveltnek” nevezte a kettős merényletet.

A rendőrfőkapitány elmondta, hogy a rendőrség több házilag készített, járművekhez erősített robbanószerkezetet talált a mecsetek környékén, ezeket hatástalanították.

A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy az egyik fegyveres a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre. Arra kérik az embereket, hogy ne nézzék meg a videót és ne osszák meg.

Jacinda Ardern miniszterelnök bejelentette, hogy a hatóságok megemelték a terrorfenyegetettség szintjét, ennek megfelelő intézkedéseket vezettek be a kikötőkben és a repülőtereken.

Minden jel arra mutat, hogy a kettős merénylet „jól megtervezett terrortámadás” volt – tette hozzá.

Korábban Scott Morrison ausztrál miniszterelnök közölte, hogy agresszív viselkedésű, ausztrál jobboldali szélsőséges az a férfi, akit az új-zélandiak őrizetbe vettek a christchurchi terrortámadások egyik gyanúsítottjaként.

Az új-zélandi rendőrség közölte, hogy három férfit és egy nőt vett őrizetbe, és az egyik férfi ausztrál.

Az indonéz külügyminiszter közölte, hogy a Maszdzsid al-Núr mecsetben hat indonéz állampolgár tartózkodott a merénylet idején, közülük háromnak nem esett bántódása, a másik hármat még keresik.