Takács Szabolcs: Nem engedjük, hogy a Brexit miatt csorbuljanak a magyarok jogai

A brit, a skót és a magyar kormány részéről is teljes a nyitottság az állampolgári jogok garantálása tekintetében, mondta Takács Szabolcs államtitkár.

Az európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkár egyesült királyságbeli körútja keretében pénteken Skóciában, Edinburghban tárgyalt mások mellett a skót kormány európai ügyekért felelős államtitkárával, valamint a brit kormány Skóciáért felelős miniszterének hivatalvezetőjével.

Fotó: Kurucz Árpád

Skóciában körülbelül tízezer magyar él életvitelszerűen. Takács látogatásának egyik fő célja az volt, hogy tájékoztassa őket: a Brexit-tárgyalások keretében a magyar kormány a kezdetektől nagy jelentőséget tulajdonított annak, hogy

a kint élő magyarok szerzett jogai megmaradhassanak.

Ha pedig megállapodás nélküli Brexit lenne, szerzett jogaikat akkor is megvédik – szögezte le az államtitkár.

Üzenetük a magyar közösség valamennyi tagja számára az, hogy a kormány a magyarokat egyformán kezeli, függetlenül attól, hogy Magyarországon vagy külföldön élnek. Ezzel együtt hosszú távon azzal számolnak, hogy minél több magyar visszatelepül Magyarországra. Addig is szoros és közvetlen kapcsolatot szeretnének velük fenntartani – tette hozzá.

Takács Szabolcs kitért arra is, hogy Magyarországon körülbelül 5-10 ezer brit él életvitelszerűen. A viszonosság elve alapján a magyar kormány a Magyarországon élő brit állampolgárok szerzett jogait is biztosítja.

A magyar kormány a közelmúltban fogadta el azt a jogszabálycsomagot, amely teljes körű felkészülést jelent a Brexit utáni helyzetre.

Az államtitkár a nemzeti ünnep alkalmából az ottani magyar közösséggel megemlékezett az 1848. március 15-ei eseményekről, a forradalom eszmeiségéről. Hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartják az identitás, a nemzeti szuverenitás kérdését.

Olyan Európai Uniót kell közösen kialakítani, amelyben a nemzeti identitásokat, tradíciókat, kultúrákat kellő súllyal képviselik – mondta, hozzátéve: olyan Európában hisznek, amely a nemzeti identitások sokszínűségét helyezi előtérbe.