Orbán: új kezdetet akarunk, hogy megállítsuk Európa hanyatlását

Erős hazák Európájára van szükség – jelentette ki a miniszterelnök március 15-ei beszédében.

A kormányfő az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából a Múzeumkertben rendezett ünnepségen kiemelte: a lengyelek nélkül ma Magyarország sem lenne szabad, és Európát sem lehetett volna újraegyesíteni. A miniszterelnök közölte: Közép-Európa legnagyobb, vezető országa Lengyelország.

Fotó: MTI

Azt kívánjuk Európa népeinek, hogy

„hulljon le szemükről a hályog, hogy lássák és értsék; keresztény kultúra nélkül nem lesz szabad élet Európában, keresztény kultúránk megvédése nélkül elveszítjük Európát, és Európa nem lesz többé az európaiaké”

— mondta Orbán Viktor kormányfő pénteken Budapesten, a Múzeumkertben.

Mint mondta, „szabad ember csak az lehet, aki egy szabad nemzet fia, és nem egy birodalom alattvalója”.

„Az európai ember csak akkor lehet boldog, ha maga dönthet saját és nemzete sorsáról.”

— fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök kifejtette: a magyarok voltak azok, akik 1848-ban a legtovább harcoltak, és azok is, akik 1956-ban szembefordultak a világ legnagyobb hadseregével, a szovjettel.

„Erős Európát, erős nemzetállamokat és új, erős vezetőket akarunk látni Európa élén, akik nem a bajt hozzák ide, hanem a segítséget viszik oda.”

— mondta a kormányfő. Majd hozzátette : új kezdetet akarunk, hogy megállítsuk Európa hanyatlását, véget vethessünk „az Európai Egyesült Államokról szóló lázálmoknak”, hogy Európa újra az európaiaké lehessen.

Orbán Viktor az ünnepségen kiemelte: „nekünk a szabadság nem cél, hanem az út, amin eljuthatunk a céljainkhoz”.

Megjegyezte: ezért a szabadság nekünk „nem elvont idea, hanem maga az élet; lélegzetvétel, vérkeringés és szívdobbanás”. A kormányfő hangsúlyozta: s mert szabadok vagyunk, az élet nagyszerű dolgokat tartogat a magyarok számára. A ránk váró évek be fogják bizonyítani, hogy mi, magyarok nem azért jöttünk a világba, hogy elszenvedjük az életet, hanem hogy értelmet adjunk neki – közölte.

A lengyel kormányfő beszédében emlékeztetett: a két nemzet barátsága immár több mint ezer éve tart, a múltban több alkalommal is úgy küzdöttek közösen a szabadságért, ahogy most a jövőjéért szeretnének.

Úgy fogalmazott, egy jobb Magyarországért, egy jobb Lengyelországért és egy jobb Európáért harcolnak, mindazokért akik hisznek a „hazák Európájában”, olyan jövőben, amely a közemberért, nem pedig a felsőbb rétegekért lesz.