Hitleres tortával szülinapoztak Olaszországban

Egy tinédzser szülinapjára készült két torta is Olaszországban, ahol a náci jókívánságokkal ünnepeltek.

„Hello, kedves! Gyújtsd be a sütőt, jövök haza(…), ma egy gázzal teli esténk lesz!!!”

— mázolták fel a náci áthallású mondatokat egy 15 éves középiskolás szülinapi tortáira. Kettőt készíttettek a szerető szülők, és az egyikre még egy Hitler portrét is sikerült tetetniük – számolt be a The Jewish Chronicle a napokban. A cikk az ismert antiszemitizmust monitorozó Simon Wiesenthal Központ jelentése alapján készült el.

A dolog pikantériája, hogy a reneszánsz kor egyik itáliai ékkövében, Bolognában történt az eset, ráadásul éppen a holokauszt nemzetközi világnapján, január 27-én. A család eredetileg szerette volna gyermekük osztálytársai körében elfogyasztani a tortát, azonban a lap beszámolója szerint a dolog nem a terveknek megfelelően sült el: a diákok meglepettségükben nem hogy nem ettek, de még a tanároknál is bemeszelték a szülőket.

Foto: Simon Wiesenthal Központ

Ezután jutott el a hír a Simon Wiesenthal Központhoz, akik megkeresték az Olasz Partizánok Nemzeti Szövetségét (National Association of Italian Partisans – ANPI), hogy együtt tegyék meg az általuk szükségesnek vélt lépéseket.

Az ANPI-val közösen vizsgáljuk a megfelelő javaslatot a szülők és a cukrásszal szemben, akik nyilvánvaló módon megsértették az ellenéllás és a holokauszt áldozatainak emlékét is

— mondta a lapnak Shimon Samuels, a Simon Wiesenthal Központ munkatársa.