EU: Az új-zélandi imahelyek elleni támadások mindannyiunk ellen szólnak

Az Európai Unió, a NATO és az Európa Tanács főtitkára is elítélte a 49 áldozatot számláló két mecset ellen elkövetett új-zélandi terrortámadásokat. 

Az imahelyek elleni támadások mindannyiunk ellen szólnak, akik hiszünk a vallás és a vélemény szabadságában, sokszínűségében, ami az új-zélandi társadalom szövetét jelenti, és amely értékeket az Európai Unió is osztja – hangsúlyozta az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Az ilyen cselekedetek erősítik eltökéltségünket, hogy a nemzetközi közösség egészével együttműködve szembeszálljunk a terrorizmus, a szélsőségesség, a gyűlölet globális kihívásaival – húzta alá Federica Mogherini.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy az Európai Unió együtt gyászol Új-Zélanddal, és „mindig ki fog állni azok ellen, akik gyűlölettől fűtve el akarják pusztítani társadalmainkat és életmódunkat”.

Határozottan elítélte a történteket Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is, aki támogatásáról biztosította Wellingtont a nyitott társadalmak és a közös értékek védelmében. Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára azt írta a Twitteren, hogy

„a rasszizmus, a vallási gyűlölet és az iszlamofóbia fenyegetést jelent a békére, a stabilitásra világszerte”.