Alternatív Birthright utat kínál a J-Street a liberális zsidó fiataloknak

„Kiegyensúlyozottabb” Izrael-képet szeretne bemutatni a liberális zsidó szervezet.

Ezen a héten indult a jelentkezés arra a júliusi ingyenes izraeli kirándulásra, amelyet első alkalommal szervez az amerikai liberális zsidók J street nevű szervezete – írta a The Jerusalem Post. Az emberi jogokra érzékeny, palesztin oldalt támogató és a zsidó államot számos területen kritizáló szervezet vállalkozása egyfajta alternatív Birthright-utazás.

Alan Dershowitz, a Harvard jogprofesszora a magát „Izrael-barátnak és békeszeretőnek” tartó J Streetet az „amerikai történelem egyik legkárosabb Izrael-ellenes szervezeteként” írja le.

Az Amerikai Cionista Szervezet jelentése szerint a J Street kedvelt tevékenységei közé tartozik többek között az Izrael-ellenes erőszakra való felbujtás, a palesztin terror legitimizálása, az Izraelt elítélő ENSZ határozatok támogatása, a BDS mozgalom promotálása, Izrael Hamasz rakétatámadásokkal szembeni önvédelmének elítélése, illetve Izrael-ellenes politikusok, közszereplők támogatása az egyetemi kampuszokon és a Kongresszusban egyaránt.

A Birthright egy cionista mozgalommá fejlődött kezdeményezés, ami az elmúlt közel két évtizedben a világban csaknem 700 000 zsidó fiatalnak szervezett ingyenes nyári, izraeli körutat, elsődleges célja pedig az ország megismertetése a 26 év alatti fiatalokkal. A 10 napos esemény általában meghatározó élménye marad a résztvevőknek, akik politikai nézetől függetlenül pozitív ízelítőt kapnak Izraelből, és hatására sokan az alijázás mellett döntenek.

A JP beszámolója szerint az utóbbi években számos panasz érkezett a Birthright programjaira, mondván az egyoldalúan mutatja be Izraelt a résztvevőknek. Most úgy tűnik a J-Street kezdeményezése kielégítheti a zsidó államról cseppet sem rózsás képet alkotó, inkább palesztinokkal szimpatizáló fiatalok igényeit.  A júliusi, egyelőre csak amerikai egyetemeken meghirdetett túrán palesztin városokba és „ciszjordániai” izraeli településekre is elviszik a zsidó fiatalokat, hogy „árnyaltabb” képet mutassanak a helyi, bonyolult valóságról.

„Olyan túrákat akarunk szervezni, amelyek felvetik a lényeges kérdéseket is az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban és ugyancsak megvizsgálják a megszállás és az Izraelben élő kisebbségek jogait is.”

— fogalmaztak az új program szervezői.