A nemzet egységének szimbóluma?

A Tett és Védelem Alapítvány felháborodással fogadta, hogy a  nemzeti ünnep alkalmából két előszeretettel zsidózó irodalmár is magas állami kitüntetésben részesült .

Döbrentei Kornél Magyarország Babérkoszorúja, Takaró Mihály pedig József Attila-díjat vehetett át Kásler Miklós Emberi Erőforrás minisztertől. Döbrentei a Vasárnapi Újság című rádióműsornak arról nyilatkozott, hogy meggyőződése szerint:

„A magyarországi zsidóság nem éppen a nyájas honszerető népréteg szerepében tűnik fel. A zsidótörvényeket éppen a zsidóság megmentése érdekében, mintegy összekacsintva a zsidóság akkori vezetőivel hozták meg. A német követelések kielégítése érdekében például zsidó deputáció járt fönt Horthynál a doni hadsereg mielőbbi kiküldését szorgalmazva. És hát a papírtalpú bakancsokat valakik akkor is gyártották.”

Immáron babérkoszorús Döbrentei 2004-ben antiszemita kiszólásokkal tűzdelt beszédet tartott a Tilos Rádió előtt:

„a népünk megsemmisítésére törekvő, vallási köntösben folytatott engesztelhetetlen háború” és a magyarság erkölcsi holokausztja ellen, amelyet szerinte álpróféták, álruhában, álorcában” vezényelnek, és csak a szakálluk a valódi.”

Sorozatos antiszemita megnyilvánulásai következtében 160 író lépett ki az Írószövetségből.

Takaró Mihálynak, a magyar szélsőjobboldal kedvenc ideológusának József Attila-díjat adományozott Kásler Miklós miniszter, amelyet Döbrentei korábban már szintén megkapott.

Fotó: MTI

Ez a gesztus azonkívül, hogy a díjazott munkásságát elismerésre méltónak és példamutatónak állítja be, egyösszegű, egymillió forint pénzjutalommal és 65 év felett, havi kétszázezer forint nyugdíjkiegészítéssel jár az összes adófizető állampolgár befizetéseiből, még azokéból is, akiket Takaró saját bevallása szerint nem tart emberi lénynek.

Takaró szintén kikelt Kertész Imre ellen az Echo tévében, viszont Wass Albert népszerűsítésén régóta fáradhatatlanul munkálkodik. A frissen kitüntetett irodalomtörténész korábban a díj névadójáról, József Attiláról is megvetéssel nyilatkozott, nemkülönben a Nyugat folyóiratról, melyet kis példányszámú zsidó lapocskának nevezett.

A Tett és Védelem Alapítvány felháborodással fogadta ezen kitüntetések odaítélését, amely nemcsak legitimálja az antiszemita közbeszéd létjogosultságát, a kirekesztést és a gyűlölködést, de mindezeket elismerésre méltó normává emeli. A kitüntettek munkássága nem méltó március 15-e szellemiségéhez, és példájuk legkevésbé sem szolgálja a nemzet egységének ethoszát.

Forrás: tev.hu