Kurz: Európa „a liberális jogállam és a szabad demokrácia kontinense”

Európa a 20. század talán legnagyobb vívmányaként a liberális jogállam és a szabad demokrácia kontinense lett, de több újító szellemre és bátorságra van szüksége, az Európai Uniót (EU) pedig a „kevesebbet hatékonyabban” elv alapján kell továbbfejlesztenie – hangsúlyozta Sebastian Kurz osztrák kancellár az EU reformjáról szóló írásában.

A cikket Emmanuel Macron francia államfő javaslatára válaszul tett közzé a Die Welt című német lap csütörtöki számában.

Az Európai Néppárthoz tartozó Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke kiemelte: tudatosítani kell, hogy nem természetes adottság, „nem magától értetődő az a biztonság, véleményszabadság, jogállamiság és jólét, amelyben élünk”.

Az EU keleti és déli szomszédságában mindez sok embernek csak „távoli álom”, és az EU-t körülvevő világban az is látszik, hogy a gazdasági, technológiai fejlődés rohamtempóban halad előre, a gazdasági verseny pedig egyre inkább globális szintű.

A „szabadság és a demokrácia standardjait” továbbra is Európa határozza meg, de „az innovációban és a növekedésben már nem vagyunk mérvadók” – írta Sebastian Kurz, kiemelve, hogy Kína „szuperhatalommá” és a világ első számú gazdaságává emelkedik, de „egészen más társadalmi modellt” követ, mint Európa, és egy sor kisebb ország, köztük Szingapúr és Izrael olyan iramban fejlődik, amely régóta nem tapasztalható Európában.

Sebastian Kurz figyelmeztetett:

„ha elveszítjük versenyképességünket, kockáztatjuk jólétünket és szociális hálónkat, társadalmunk két alappillérét”.

Ebben a helyzetben nem „utópikusnak tűnő” EU-s szintű minimálbér bevezetésével vagy új hivatalok kiépítésével kell foglalkozni – utasította el Emmanuel Macron vonatkozó javaslatait.

Az EU működését tekintve azt az elvet érdemes követni, hogy „legyen kevesebb szabály, de azokat tartsuk is be”. A költségvetési politikában, a menekültügyet szabályozó dublini megállapodással összefüggésben, vagy éppen a jogállamiságot illetően „a túl sok kivétel nem csupán hitelességünket veszélyezteti, hanem együttműködésünk egyes alaposzlopait is” – fejtette ki Sebastian Kurz.

Hozzátette: az EU lehetséges jövőjéről az Európai Bizottság által felvázolt öt forgatókönyv közül azt kellene követni, amely a „kevesebbet hatékonyabban” gondolatára épül, vagyis

olyan EU-ra van szükség, amely „erős a nagy kérdésekben, például a külső határok védelmében és a külpolitikában, és visszahúzódik azokban a kérdésekben, amelyeket a régiók vagy a tagállamok jobban el tudnak rendezni”.

A külpolitikával kapcsolatban aláhúzta, hogy szakítani kell az egyhangúlag hozott döntések rendszerével, mert az érdekek különbözősége miatt gyakran nemigen lehetséges valamennyi tagállam teljes egyetértése.