Zsidózó írókat tüntet ki Kásler Miklós

Kásler Miklós Magyarország Babérkoszorújával tüntette ki Döbrentei Kornélt, akit korábban antiszemitizmusa miatt bíráltak — írja a 444.

Döbrentei Kornél József Attila-díjas író, költő, újságíró, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja volt az, aki 2004-ben antiszemita kiszólásokkal tűzdelt beszédet tartott a Tilos Rádió előtt, amelyben kiállt

„a népünk megsemmisítésére törekvő, vallási köntösben folytatott engesztelhetetlen háború” és „a magyarság erkölcsi holokausztja” ellen, amelyet szerinte „álpróféták, álruhában, álorcában” vezényelnek, és „csak a szakálluk a valódi”.

Tizenöt évvel ezelőtt ezen kiszólásokból hatalmas botrány lett, azután pedig — mivel a Magyar Írószövetség nem volt hajlandó elhatárolódni Döbrentei Kornéltól –, több mint 160 író – köztük Nádas Péter, Parti Nagy Lajos, Szabó Magda, Esterházy Péter és Konrád György is – elhagyta a szervezetet.

Döbrentei Kornélról akkor már tudni lehetett, hogy antiszemita nézeteket vall, 2001-ben ugyanis a Vasárnapi Híreknek azt nyilatkozta:

„A kommunista bűnöket szemlélve a magyarországi zsidóság nem éppen a nyájas honszerető népréteg szerepében tűnik fel.”

A díjat most a magyar irodalom területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként kapta.

Fotó: MTI

A Magyar Hang még arra is utalt, hogy József Attila-díjat kaphat Takaró Mihály irodalomtörténész, aki korábban a nemzeti radikális szubkultúrában mozgott.

Feltételezések szerint Takarót személyesen Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere jelölte az elismerésre, amelyet maga ad át ma délelőtt.

A kitüntetettek nevét egyébiránt nem hozzák előzetesen nyilvánosságra, a lista csak az elismerések átadásával válik a szélesebb közönség előtt is ismertté.

A József Attila-díjat az irodalom területén kiemelkedő alkotói tevékenységgel lehet kiérdemelni. A bronzból készült plakett mellé egymillió forint pénzjutalom és 65 év felett havi 200 ezer forint nyugdíjkiegészítés is jár. Az idén 65 éves Takaró Mihály legutóbb tavaly, pedagógusnap alkalmából részesült állami elismerésben. Akkor szintén Kásler Miklóstól vehette át a Németh László-díjat.

Az irodalmár 2014-ben a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatának elismerését kapta meg és ugyanebben az évben – Németh Szilárd polgármestersége alatt – Csepel díszpogárává avatták.