„Szaporodásképes” nőket listáznak Kínában

A több, mint 1,8 millió nő személyes információit és termékenységi állapotát tartalmazó adatbázist egy holland újságíró fedezte fel.

Victor Gevers holland internet szakértő, a GDI Foundation munkatársa a közelmúltban, kínai nyílt adatbázisok keresése közben talált rá a

„szaporodásképes” nőket listázó felületre,

amiről nyomban fotókat is posztolt a hétvégén.

Egy kínai nő Jiangxi tartományban. Fotó: Wikimedia Commons.

A kínai szerveren tárolt adatbázis többek között a nemet, az életkort, a végzettséget, a családi állapotot és a termékenységet rögzítette egy külön erre tervezett „szaporodásképes” mezővel. Gevers szerint

nyilvánosságra kerülése után szinte azonnal, hétfőn elérhetetlenné vált az oldal.

Az adatokkal való visszaélés különösen aggasztó Kína apadó szülési rátájával kapcsolatos hivatalos elégedetlenség fényében. Női emberi jogi aktivisták és a szigorú kínai szülés-szabályozás ellenzői attól tartanak, hogy a kormány

túl messzire megy el a nők gyermekvállalásának jövőbeni „támogatásában”.

Victor Gevers on Twitter: „The youngest girl in this database is 15y old. The youngest woman with BreedReady:”1″ status is 18y. The average age is a bit above 32y, and the most aged woman with a BR:1 is 39 and with a BR:0 is 95y. All are single [89%], divorced [10%] or widow[1%]. About 82% lives in 北京市. pic.twitter.com/qCP7FvFMB7 / Twitter”

The youngest girl in this database is 15y old. The youngest woman with BreedReady:”1″ status is 18y. The average age is a bit above 32y, and the most aged woman with a BR:1 is 39 and with a BR:0 is 95y. All are single [89%], divorced [10%] or widow[1%].

Egyelőre nem világos, hogy az adatbázis randialkalmazáshoz, kormányzati szervhez vagy más szervezethez kötődik-e.

Az adatokban szereplő nők átlagéletkora

15 és 32 év között mozog, 90%-uk egyedülállóként van feltüntetve, 82%-uk pedig Pekingben él.

Egy kínai internetes fórumon a listát a „Szolgálólány meséje előjeleként” jellemezték, utalva a sorozat által bemutatott brutális szülés-kényszert alkalmazó társadalomra.

Mások nem mentek ilyen messzire, inkább a Jianyuan kínai randi-apphoz kötik az adatokat, melyet még 2015-ben tört fel egy IT biztonsági szakember, hogy rámutasson a rendszer sebezhetőségére.