Izrael-ellenes tüntetők zavartak meg egy Chábád-rendezvényt

A legszomorúbb, hogy a tüntetők egy zsidó szervezetet képviseltek.

A texasi Austin Egyetemen működő Chábád-központ zsidó hallgatóknak szervezett programot: egy izraeli katonát hívtak meg, hogy beszédet tartson reggeli ima után.

Ez ellen tiltakozott egy radikális baloldali zsidó szervezet, mely

Izrael-ellenes és palesztin-párti megmozdulásairól ismert.

Az IfNotNow mozgalom tagjai a sábátot ünneplő közösségre sem voltak tekintettel, és a Chábád-központ elé vonulva demonstráltak az izraeli vendég jelenléte ellen.

A tiltakozók filmezték és fotózták a szombati imára igyekvőket, köztük gyermekeket is. Az érkezőket megpróbálták megakadályozni a bejutásban és igyekeztek rávenni őket a tüntetéshez való csatlakozásra – számolt be a történtekről Zev Johnson rabbi.

A demonstráció szervezői tagadták, hogy a szombat megszentségtelenítése lett volna a céljuk.

„Azért vádolnak minket ezzel, mert az izraeli megszállás ellen tiltakoztunk. Miért engedik, hogy az izraeli hadsereg fejtsen ki propagandát a közösségi tereinkben? Ez a botrány, nem pedig az ajtó előtt demonstrálók éneklése.”

– mondta a szervezet képviselője.

„Nem ellenzem, hogy tüntessenek, még akkor sem, ha nem értek egyet a céljaikkal. De szombaton, ráadásul a közösségi ima közben? A demonstrációknak meg van a maga helye és ideje. Jó lett volna azt látni, hogy némi tiszteletet mutatnak, miközben a párbeszéd fontosságát hangsúlyozzák. Az egyik nem megy a másik nélkül.”

— vélekedett.

„Teljességgel elfogadhatatlan és etikátlan, hogy a gyermekeimet is célba vették. A legszomorúbb az, hogy zsidók művelték mindezt, akiknek tudniuk kellene, hogy mit jelent számunkra a szombati ima és közösségi együttlét.”

– zárta nyilatkozatát Johnson rabbi.

Leibel Mangel, a szombati programra meghívott izraeli katona az ünnepi lakoma után szólt auschwitzi útjáról, ahová holokauszt-túlélő nagyapjával látogatott el. Beszélt arról is, hogy

egyike volt azoknak a katonáknak, akik megtalálták a 2014-ben arab terroristák által elrabolt és meggyilkolt négy izraeli fiatal holttestét Gus Ecionban.

Ezt követően a katonai szolgálat során felmerülő morális kérdésekről beszélt.

Az IfNotNow aktivistái azzal vádolták a katonát, hogy a

„holokausztot használta fel, hogy a megszállást igazolja, és azzal szentesítse a palesztinok elnyomását”.

A rabbi elmondta, hogy a tüntetők hazudtak az előadás témájával kapcsolatban és arra használták fel közössége tagjait, hogy fotóikkal bulvárcikkeket kreáljanak róluk.

„Mangel nem propagandát fejtett ki, hanem megosztotta az élményeit és a szolgálat alatt felmerült erkölcsi dilemmáit.”

– mondta a rabbi.