Egy éve történt a parklandi mészárlás

„Azt akarjuk, hogy ne a tragédia jusson majd az emberek eszébe, ha Parklandról hallanak, hanem az, ahogyan a történtekre reagáltunk ” – nyilatkozta Yosef Biston rabbi.

Az egy évvel ezelőtt zajlott szörnyű lövöldözés helyszínén ma már nem sok minden utal a 17 áldozatot követelő tragédiára. Tipikus felső-középosztálybeli amerikai lakónegyed, szép házakkal, rendezett kertekkel, remek iskolákkal. Az iskolai lövöldözésben öt zsidó diák is életét vesztette. A zsidó közösség a mai napig minden gyászoló családnak igyekszik támogatást és vigasztalást nyújtani — írja a zsido.com.

„A merényletet követő napokban minden olyan családot végiglátogattam, ahol elvesztettek valakit. Ha volt is olyan áldozat, akit nem ismertem személyesen, hát ismertem a szomszédját, barátját, iskolatársát. Az ilyen tragikus időkben az emberek az egységet keresik, és itt sem történt ez másképp. Ha lehet, még közelebb kerültünk egymáshoz”

– mondta Shuey Biston rabbi, a parklandi Chábád-központ egyik vezetője.

Diákok a lövöldözés napján. Fotó: USA Today.

A tömeggyilkosságot követő hónapokban Parkland lakossága rengeteg lelki és fizikai segítséget kapott, hogy képes legyen a talpra állásra.

„Parklandban még sohasem tettek meg ennyi micvát egy év alatt. Bármilyen programot is szerveztünk, rengeteg érdeklődő érkezett. Az emberek minden olyan eseményben részt akartak venni, mellyel jó irányba fordíthatják a gyermekeik, a családjaik és a közösségeik életét.”

– mondta Mendy Gutnick, a városi Chábád oktatási igazgatója.

A Chábád-központ egy új rabbi-házaspárt invitált a városba, hogy még több, fiataloknak szóló programot valósíthassanak meg. Ari és Yocheved Karp a C’Teen ifjúsági szervezetet vezetik, és hetente többször is összehozzák a környékbeli tizenéveseket.

„Az a hivatásunk, hogy a közösségért éljünk, és minél több embert megszólítsunk. A tizenéves korosztályra irányuló, megsokszorozott erőfeszítéseink is szerepet játszanak a városban lezajlott változásokban – a szörnyűségeket átélt áldozatok ma már képesek arra, hogy mások segítségére legyenek és fénnyel űzzék el a sötétséget. A tinédzserek felé közvetített legfontosabb üzenetünk az, hogy ők is sokat számítanak.”

— mondta Yosef Biston rabbi.

„Az Örökkévaló határozott szándékkal küldte a lelküket erre a világra, így tehát a világ nem lehet teljes nélkülük. Az önkénteskedés mellett több mint ezer helyi zsidó diák vette magára valamelyik tórai parancsolat teljesítését. 258 mezuzát és rengeteg szombati mécsest osztottunk ki. 14 diáknak pedig tfilint ajándékoztunk, mert megfogadták, hogy minden nap abban imádkoznak majd.”

– nyilatkozta a közösségi vezető.

A városi Chábád-központ a lövöldözés évfordulóját követő szombaton nagyszabású sábáti lakomát rendezett, melyen a gyászoló családok és barátaik vettek részt. “A Pollack család és a többi gyászoló család is sok segítséget és vigaszt kapott a Chábádtól.

„Azt akarjuk, hogy ne a tragédia jusson majd az emberek eszébe, ha Parklandról hallanak, hanem az, ahogyan a történtekre reagáltunk.”

– mondta Biston rabbi.