Benkő: Magyarország a NATO megbízható szövetségese

A NATO nemhogy elvesztette volna létjogosultságát, ma is nélkülözhetetlen szerepet játszik a transzatlanti térség biztonságának fenntartásában — hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Benkő Tibor kiemelte, hogy napjainkban merőben más kihívásokra, kockázatokra és fenyegetésekre kell választ adni, nem elfeledve a hagyományos katonai hadviselés szükségességét sem. A szárazföld, a tengerek, a világűr mellett a kibertér is műveleti hadszíntérré vált.

„Európát keletről és délről instabil térségek veszik körül. Az Arab tavasz, az ukrán válság, az európai terrormerényletek számának növekedése, a tömeges illegális migráció új kihívásokat és fenyegetéseket jelent. Magyarország közvetlen szomszédságában, a Nyugat-Balkán biztonsági helyzete továbbra is törékeny. Instabil világunkban növekedett a konfliktusok kialakulásának valószínűsége. A katonai erő szerepe felértékelődött”

— jegyezte meg a miniszter, aki szerint a rövidesen 70. évfordulóját ünneplő NATO sikeresen alkalmazkodik a biztonsági környezetünk változó világához.

Benkő Tibor beszédében azt mondta, az elmúlt 20 évet katonai és politikai szempontból értékelve, jó döntés volt a NATO-hoz való csatlakozás.

Kiemelte: a washingtoni szerződés ötödik cikke, a kollektív védelemről szóló rész Magyarország katonai biztonságának sarokköve.

„Ezzel együtt nem szabad elfeledkezni a 3. cikkről sem, miszerint a szövetség erejét a tagországok katonai képességei adják. Ennek nyomán a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program a NATO-t erősíti”

— jegyezte meg.

Benkő Tibor: erős magyar hadseregre van szüksége a NATO-nak

Magyarországnak olyan erős hadseregre van szüksége, amelyet a NATO bárhol a világon alkalmazni tud a szövetséges országok békéje és biztonsága érdekében.

Jövőbeli vállalások

Benkő Tibor kiemelte, hogy  Magyarország külön hangsúlyt fektet a walesi vállalások teljesítésére. Elmondta, Magyarország már tavaly a GDP 1,41 százalékát fordította védelmi célra, s 2024-re elérjük a 2 százalékot. Ennek nyomán átfogó haditechnikai modernizációt hajtanak végre a légierő, a szárazföldi erő, a különleges műveleti erők, a logisztika, és a kibertér területén – ismertette a miniszter, aki szerint ennek köszönhetően a Magyar Honvédség technikai eszközei és hadi képességei tekintetében is a régió egyik meghatározó haderejévé válhat.

„Soha nem látott mértékben járulunk hozzá a szövetség képességeinek, országainak biztonságának garantálásához”

— jelentette ki a miniszter.

Mint mondta: Magyarország két évtizede élvezheti a NATO-tagságból fakadó biztonsági garanciát, ennek előnyeit. Ezzel együtt hozzátette: meggyőződése, hogy Magyarország nem csak haszonélvezője, hanem értékes hozzájárulója is a transzatlanti biztonságnak.

„Magyarország a jövőben is arányosan kiveszi részét a NATO tevékenységéből. Magyarország megbízható szövetséges”

— szögezte le.

Bővül a NATO

Az Országházban tartott rendezvényen Patrick Turner védelmi tervezésért felelős NATO főtitkár-helyettese tolmácsolta Jens Stoltenberg főtitkár gratulációját. Azt mondta: Magyarország egy megújuló szövetségnek lett tagja 20 évvel ezelőtt.

A főtitkárhelyettes az elmúlt évek kihívásai közül kiemelte

az oroszországi fenyegetést, és felidézte, hogy Oroszország öt éve annektálta az ukrán Krím-félszigetet.

Kitért továbbá a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet iraki és szíriai jelenlétére is. Ennek kapcsán megemlítette, hogy Magyarország egyebek mellett a NATO iraki missziójához is hozzájárul. Koszovóban pedig — a Nyugat-Balkán biztonságának erősítése érdekében — Magyarország a harmadik legnagyobb kontingenssel járul hozzá a misszióhoz.

Patrick Turner kitért arra is, hogy a szövetség vezetése elkötelezett a NATO további bővítésében. Hamarosan

Montenegró és Észak-Macedónia is taggá válik.

Beszédében a NATO főtitkár-helyettes is kitért a szövetség walesi csúcsán tett vállalásokra, melyek keretében a tagállamok növelik védelmi kiadásaikat. Ennek kapcsán elismerően szólt Magyarország lépéseiről, amit védelmi kiadásainak növeléséért tett.

Nem csak tankok jelentenek veszélyt

Az ülésen felszólalt David B. Cornstein, az Egyesült Államok nagykövete is.

Mint mondta,

a számos dolog közül, amit a magyar népben csodálok, az egyik a történelmük elmélyült, tudatos ismerete, és az, hogy milyen eltökélten emlékeznek múltjuk történelemformáló eseményeire. Tudom, hogy a hét második felében ünneplik bátor őseiket, akik 1848-ban válaszoltak a szabadság hívó szavára.

A nagykövet szerint „az Egyesült Államok és más NATO-tagok jobbak és erősebbek azáltal, hogy Magyarország a szövetségesünk,

a magyarok nagyobb biztonságban és jobban élnek, szabadabbak, és több lehetőségük van. Ám a történetnek még nincs vége. A világ tele van a szövetség előtt álló új és komplex kihívásokkal – értékeinket, szabadságunkat és szuverenitásunkat érintő kihívásokkal.”

Cornstein utalt Oroszország fenyegetésére is: „Hallottam olyan megjegyzést, amely szerint Oroszország nem jelent katonai fenyegetést Magyarország számára, mivel a két országnak nincsenek közös határai. Ám a mai világban hiba kizárólag az országhatárokon átkelő tankokban gondolkodni”.

„Egy tekintélyelvű Oroszországnak nem érdeke a kisebb országok szabadsága és szuverenitása”

— vélekedett a nagykövet.

https://hu.usembassy.gov/hu/david-b-cornstein-nagykovet-beszede-a-magyarorszag-nato-csatlakozasa-huszeves-evfordulojan-rendezett-emlekunnepsegen/