A német külügyminiszter a brit alsóház döntését bírálta

A német külügyminiszter szerint felelőtlenül jártak el mindazok, akik a londoni alsóházban ismét a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodás ellen szavaztak.

Heiko Maas szerdára virradóra kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy a döntéssel egyre közelebb kerül a brit EU-tagság megállapodás nélküli, rendezetlen felszámolása.

„Aki elutasítja a megállapodást, felelőtlen játékot folytat a polgárok és a gazdaság érdekeivel”, holott már nem is a kilépés feltételrendszerével kellene foglalkozni, hanem „végre el kellene kezdeni a nagyon fontos tárgyalásokat az EU és Nagy-Britannia jövőbeli viszonyáról”

— tette hozzá a német diplomácia vezetője.

Hasonlóan fogalmazott a tárca EU-s ügyekért felelős államminisztere, Michael Roth, aki szerdán a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy az EU-ügyi miniszterek előző napi bukaresti megbeszélésén nagyon nagy  bosszúságot, csalódottságot és mély aggodalmat lehetett tapasztalni az egyes Brexit-pártiak részéről mutatkozó cinikus felelőtlenség miatt.

„Londonban abszurd vita zajlik az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célzó mechanizmusról (backstop), amelyet 99 százalékos valószínűség szerint nem is kell beindítani, pedig inkább arra lenne szükség, hogy a brit fél végre megmondja, hogy mit is akar, mire törekszik. Ezzel szemben mindig csak arról beszélnek, hogy mi mindenről nem lehet szó, ami nagyon-nagyon lehangoló, és tovább növeli az esélyét a rendezetlen Brexitnek”

— mondta Michael Roth.

A brit alsóház két hónapon belül másodszor utasította el a konzervatív párti kormány által novemberben elért 585 oldalas egyezményt.

A kedd esti szavazáson az egyezményre 242, ellene 391 képviselő szavazott, vagyis 149 fős többséggel vetették el a megállapodást.