Izraeli rendőrökre dobtak gyújtóbombát a Templom hegyen

A Molotov-koktélos támadás után három gyanúsítottat őrizetbe vettek, és lezárták a szent helyet, amely az elmúlt hetekben erőszakos zavargások kereszttüzébe került.

Szerencsére egyetlen szolgálatban levő rendőr sem sérült meg súlyosan, egyiküket enyhe füstmérgezéssel látták el.

Az izraeli biztonsági erők biztonsági okokból azonnal kiürítették a Templom hegyet, és lezárták a bejáratokat, hogy átfésülhessék a területet további fegyverek után kutatva.

Fotó: Ir Ammim

A Jeruzsálemi óvárosba vezető Damaszkusz-kaput is lezárták a hatóságok.

A palesztin hatóság és Mahmúd Abbász továbbra is Izraelt hibáztatja a „veszélyes eszkalációért”, és megteszi a szükséges lépéseket, beleértve a Jordániával és a nemzetközi közösséggel folytatott tárgyalásokat, hogy nyomást gyakoroljon a zsidó államra, „vessen véget a zavargásoknak”.

Hetek óta tart az izraeli biztonsági erők és a muszlimok csoportjai közötti heves konfrontáció, melynek kiváltó oka, hogy a hívők folyamatosan megpróbálnak illegálisan bejutni a 2003-ban a Hamász terrorszervezethez kötődő kapcsolat miatt bírósági végzéssel lezárt szent helyre. A terület az Irgalom Kapuja (Saar Harahamim) közelében fekszik.

Színesíti a képletet, hogy a jordániai Waqf, ami a Templom-hegyet felügyeli, építkezésekbe kezdett a lezárt területen, és nem engedett izraeli megfigyelőket a helyszínre, amit a múlt hónapban ideiglenesen meg is nyitott vallási használatra.

Az iszlám hívők számos alkalommal törték át az izraeli zárlatot.

Magas rangú izraeli, és a Templom-hegyet felügyelő jordániai tisztviselők igyekeznek békés úton megoldani a kényes helyzetet. Ennek érdekében mindkét ország kétoldalú tárgyalások alkalmával fogadta a másik küldöttségét, azonban eddig nem sikerült megoldást találni a kialakult problémára.