62 év után bezárt Amszterdam híres kóser étkezdéje

Az ikonikus Sal Meyer delikátesz gazdasági nehézségekre, és a megbízható kósersági felügyelet hiányára hivatkozva húzta le a rolót, de a háttérben más gondok is rejlenek.

Az üzletet minden felhajtás nélkül zárták be, a törzsvevők egyik nap csak egy ironikus feliratot találtak az ajtón, mely szerint „Bezártuk a boltot, mert nem volt rá elég időnk”.

No Title

Koosjere broodjeszaak Sal Meyer per heden dicht. „We hebben de zaak gesloten omdat wij er zelf te weinig tijd voor hebben”, zegt eigenaar Koppert tegen https://t.co/NwMCBrooZW Hij staat open voor een overname https://t.co/CBNaRHjrQt #MeyerMoetBlijven @AT5 @parool @RTVNH_ADam pic.twitter.com/J3KDdFosIw

A holland főváros népszerű kis éttermének a specialitása volt a pasztrámi szendvics, a „Broodje Meijer”, és a haltorta.

Az étkezde, mely az évek során többször is költözött, és a tulajdonosai is cserélődtek, a popkultúra kedvelt helyszíne volt, például népszerű tévésorozatok is játszódtak itt.

A Sal Meyer külföldi vendégei gyakran azzal kezdték amszterdami látogatásukat, hogy taxival a reptérről egyből a delikáteszhez mentek.

Martijn és Claudia Koppert, akik 2015-ben vették meg az üzletet, többször panaszkodtak, hogy egyre nehezebb megoldaniuk a megbízható kósersági felügyeletet. Most azt nyilatkozták, hogy a csökkenő bevételek, és az emelkedő költségek miatt elmaradó haszon miatt kényszerültek a bezárásra.

Ez várható is volt, miután az őket hússal ellátó helyi kóser vágóhíd már 2017-ben figyelmeztette őket, hogy a kóser vágást korlátozó kormányzati intézkedések miatt drasztikus drágulás várható a hús árában.

Az amszterdami kóser éttermek sorsát az is nehezíti, hogy egyre gyakrabban érik őket antiszemita atrocitások a bevándorlók részéről.

A Tett és Védelem Alapítvány tavalyi helyszíni riportja szerint a hollandiai antiszemitizmus 2017-ben 40%-kal megugrott, és 2007 óta nem látott magasságokat ér el. Több, zsidókat érő támadás is történt Amszterdamban – késelés és fizikai abúzus -, melyeknek oka az áldozatok szerint antiszemita jellegű volt.

https://tev.hu/veszpremy-laszlo-bernat-antiszemita-terror-zajlik-ellenunk-interju-a-megtamadott-holland-zsido-etterem-tulajdonosaval/