62 év után bezárt Amszterdam híres kóser étkezdéje

Az ikonikus Sal Meyer delikátesz gazdasági nehézségekre, és a megbízható kósersági felügyelet hiányára hivatkozva húzta le a rolót, de a háttérben más gondok is rejlenek.

Az üzletet minden felhajtás nélkül zárták be, a törzsvevők egyik nap csak egy ironikus feliratot találtak az ajtón, mely szerint „Bezártuk a boltot, mert nem volt rá elég időnk”.

Jonet.nl on Twitter: „Koosjere broodjeszaak Sal Meyer per heden dicht. „We hebben de zaak gesloten omdat wij er zelf te weinig tijd voor hebben”, zegt eigenaar Koppert tegen https://t.co/NwMCBrooZW Hij staat open voor een overname https://t.co/CBNaRHjrQt #MeyerMoetBlijven @AT5 @parool @RTVNH_ADam pic.twitter.com/J3KDdFosIw / Twitter”

Koosjere broodjeszaak Sal Meyer per heden dicht. „We hebben de zaak gesloten omdat wij er zelf te weinig tijd voor hebben”, zegt eigenaar Koppert tegen https://t.co/NwMCBrooZW Hij staat open voor een overname https://t.co/CBNaRHjrQt #MeyerMoetBlijven @AT5 @parool @RTVNH_ADam pic.twitter.com/J3KDdFosIw

A holland főváros népszerű kis éttermének a specialitása volt a pasztrámi szendvics, a „Broodje Meijer”, és a haltorta.

Az étkezde, mely az évek során többször is költözött, és a tulajdonosai is cserélődtek, a popkultúra kedvelt helyszíne volt, például népszerű tévésorozatok is játszódtak itt.

A Sal Meyer külföldi vendégei gyakran azzal kezdték amszterdami látogatásukat, hogy taxival a reptérről egyből a delikáteszhez mentek.

Martijn és Claudia Koppert, akik 2015-ben vették meg az üzletet, többször panaszkodtak, hogy egyre nehezebb megoldaniuk a megbízható kósersági felügyeletet. Most azt nyilatkozták, hogy a csökkenő bevételek, és az emelkedő költségek miatt elmaradó haszon miatt kényszerültek a bezárásra.

Ez várható is volt, miután az őket hússal ellátó helyi kóser vágóhíd már 2017-ben figyelmeztette őket, hogy a kóser vágást korlátozó kormányzati intézkedések miatt drasztikus drágulás várható a hús árában.

Az amszterdami kóser éttermek sorsát az is nehezíti, hogy egyre gyakrabban érik őket antiszemita atrocitások a bevándorlók részéről.

A Tett és Védelem Alapítvány tavalyi helyszíni riportja szerint a hollandiai antiszemitizmus 2017-ben 40%-kal megugrott, és 2007 óta nem látott magasságokat ér el. Több, zsidókat érő támadás is történt Amszterdamban – késelés és fizikai abúzus -, melyeknek oka az áldozatok szerint antiszemita jellegű volt.

Veszprémy László Bernát: „Antiszemita terror zajlik ellenünk” – Interjú a megtámadott holland zsidó étterem tulajdonosával – TEV

Szami Bar On amszterdami étteremtulajdonos, akinek kóser éttermét a patinás Vondelpark déli oldalán többször is megtámadták bevándorlók az utóbbi időben. A Beer Seva-i IDF-veterán nem félti magát, de úgy véli, „antiszemita terror” zajlik ellene. Azt is elmondta, miért támogatja Geert Wilderst és a magyar határkerítést.