62 év után bezárt Amszterdam híres kóser étkezdéje

Az ikonikus Sal Meyer delikátesz gazdasági nehézségekre, és a megbízható kósersági felügyelet hiányára hivatkozva húzta le a rolót, de a háttérben más gondok is rejlenek.

Az üzletet minden felhajtás nélkül zárták be, a törzsvevők egyik nap csak egy ironikus feliratot találtak az ajtón, mely szerint „Bezártuk a boltot, mert nem volt rá elég időnk”.

A holland főváros népszerű kis éttermének a specialitása volt a pasztrámi szendvics, a „Broodje Meijer”, és a haltorta.

Az étkezde, mely az évek során többször is költözött, és a tulajdonosai is cserélődtek, a popkultúra kedvelt helyszíne volt, például népszerű tévésorozatok is játszódtak itt.

A Sal Meyer külföldi vendégei gyakran azzal kezdték amszterdami látogatásukat, hogy taxival a reptérről egyből a delikáteszhez mentek.

Martijn és Claudia Koppert, akik 2015-ben vették meg az üzletet, többször panaszkodtak, hogy egyre nehezebb megoldaniuk a megbízható kósersági felügyeletet. Most azt nyilatkozták, hogy a csökkenő bevételek, és az emelkedő költségek miatt elmaradó haszon miatt kényszerültek a bezárásra.

Ez várható is volt, miután az őket hússal ellátó helyi kóser vágóhíd már 2017-ben figyelmeztette őket, hogy a kóser vágást korlátozó kormányzati intézkedések miatt drasztikus drágulás várható a hús árában.

Az amszterdami kóser éttermek sorsát az is nehezíti, hogy egyre gyakrabban érik őket antiszemita atrocitások a bevándorlók részéről.

A Tett és Védelem Alapítvány tavalyi helyszíni riportja szerint a hollandiai antiszemitizmus 2017-ben 40%-kal megugrott, és 2007 óta nem látott magasságokat ér el. Több, zsidókat érő támadás is történt Amszterdamban – késelés és fizikai abúzus -, melyeknek oka az áldozatok szerint antiszemita jellegű volt.

https://tev.hu/veszpremy-laszlo-bernat-antiszemita-terror-zajlik-ellenunk-interju-a-megtamadott-holland-zsido-etterem-tulajdonosaval/