Szijjártó az Európai Bizottság „titkos terveiről” beszélt

A külügyminiszter közölte: az Európai Unió polgárainak joguk van tudni, hogy az Európai Bizottság „a hátuk mögött milyen titkos terveket készít, hogy még inkább aláássa a kontinens biztonságát.”

A Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában Szijjártó Pétert arról a dokumentumról kérdezték, amelyet az Európai Bizottság Jogi Szolgálata készített az ENSZ decemberben elfogadott migrációs jogi csomagjának következményeiről.

„Ez Brüsszel eddigi legsúlyosabb hazugsága migrációügyben” – erősítette meg korábbi állítását a tárcavezető.

Bejelentette, kezdeményezte, hogy az uniós külügyminiszterek következő, jövő heti tanácskozásán rendkívüli napirendi pontban tárgyaljanak arról, hogy az Európai Bizottság felhatalmazása alapján milyen titkos terveket készítettek eddig a migrációról, azoknak mi a céljuk, továbbá hozzák azokat nyilvánosságra és fejezzék be a tervkészítést.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, köztudott volt Brüsszel azon szándéka, hogy „minden európai ország torkán le akarja nyomni az ENSZ globális migrációs csomagját.” Az ENSZ-ben tavaly szinte minden vita erről a csomagról szólt, amelyet Magyarország az első uniós országként utasított el, majd végül nyolc másik európai ország is így döntött – mondta.

Hangsúlyozta, Brüsszel a szavazás előtt folyamatosan azzal próbált altatni, hogy nem kell a készülő csomag ellen tiltakozni, mert az jogilag nem lesz kötelező, az elfogadott paktumban végül mégis 80 alkalommal szerepel a kötelezettség szó.

A külügyminiszter szerint New Yorkban és Brüsszelben is azon dolgoznak, hogy „részenként, a hátsó kiskapun keresztül”, különböző nemzetközi szervezetek tanácskozásain, deklarációiban hivatkozási alappá tegyék a globális migrációs csomagot.