Németország nem hagyja ott Afganisztánt

Németország afganisztáni békefenntartó missziójának meghosszabbításáról beszélt a német külügyminiszter — írja az MTI.

Észak-afganisztáni látogatásán Heiko Maas megköszönte a német katonák közreműködését a béke fenntartásában, és kifejezte reményét, hogy a berlini törvényhozók meghosszabbítják a missziót, amelynek megbízatása március 31-én járna le.

Maas szerint ha most kivonnák a katonákat,

az eddig elért eredmények nagyon gyorsan összeomlanának.

Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben mintegy hétezer amerikai katona Afganisztánból való fokozatos kivonását rendelte el.

Az ázsiai országban jelenleg mintegy 14 ezer tagú amerikai kontingens szolgál, ennek ellenére

a tálibok Afganisztán területének mintegy felét ellenőrzik.

Trump döntése komoly aggodalmat keltett a NATO több tagországában.

Heiko Maas (fotó: Wikimedia Commons, Arno Mikkor)

Szakértők szerint előreláthatólag nem lesz fenntartható a dél-ázsiai országban működő, Resolute Support fedőnevű NATO-misszió a gerincét adó amerikai kontingens légi- és csapatszállítási kapacitása nélkül.

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter a februárban tartott müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC) a NATO afganisztáni küldetésével kapcsolatban leszögezte: továbbra is valamennyi misszió alapelve, hogy

„együtt vonultunk be és együtt vonulunk ki”.

Németország 1300 katonával járul hozzá a NATO afganisztáni missziójához, amelynek célja az afgán biztonsági erők kiképzése.

Az Afganisztáni Újjáépítést Felügyelő Szervezetnek (SIGAR) az év elején kiadott jelentése szerint az országot egykor irányító tálibok Afganisztánnak mintegy felét tartják újra ellenőrzésük alatt.

Afganisztán több tartományában

feltűntek az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihadistái is,

akik legutóbb a március elején elkövetett, tizenhat halálos áldozatot követelő dzsalalábádi merénylet elkövetőjeként jelentkeztek.