Életfogytiglant kaphat a zsidó múzeumra támadó terrorista

Életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte a főügyész a belgiumi zsidó múzeum előterében 2014 márciusában végrehajtott, négy halálos áldozatot követelő támadás elkövetőjére, Mehdi Nemmouche-ra — írja az MTI a hétfői belga sajtóra hivatkozva.

A brüsszeli központi bíróságon Yves Moreau főügyész az ítélethozatal előtt kijelentette, csak

az életfogytig tartó büntetés elfogadható

Nemmouche esetében.

Virágok egy belgiumi terrortámadás színhelyén (fotó: Neokohn)

Véleménye szerint Nemmouche olyan súlyos bűncselekményt követett el, hogy ha ő nem kap életfogytig tartó börtönbüntetést, akkor soha többé senkit nem lehet majd életfogytiglani börtönre ítélni.

Mint közölte, a kiszabott büntetésnek példát kell statuálnia a táskába rejtett bombákkal utazó terroristák számára, hogy megértsék:

számukra Belgium tiltott terület

— tette hozzá Moreau.

A belga sajtó arra is kitért, hogy Belgiumban

az életfogytiglan 20 és 35 év közötti szabadságvesztést jelent,

amely jó magaviselet miatt jelentősen rövidülhet is.

A Brüsszel belvárosában található zsidó múzeum látogatói ellen 2014 tavaszán követett el fegyveres támadást a szíriai harcokból visszatérő, akkor 29 éves Mehdi Nemmouche.

A támadásban meghalt egy izraeli házaspár, valamint a múzeum belga férfi alkalmazottja és egy önkéntes dolgozója, egy francia nő.

Elítélték a Belgiumi Zsidó Múzeumban elkövetett merénylet terroristáját

A tárgyalássorozatot követően, a brüsszeli központi bíróság ítélete szerint a két francia állampolgárt felelősség terheli.

Mint azt lapunk is megírta, a brüsszeli bíróság csütörtökön mondta ki bűnösnek Nemmouche-t és segítőjét, Nacer Bendrert terrortámadás elkövetése miatt. Bendrer a fegyverek beszerzésében segédkezett.

Ez volt az első európai területen elkövetett terrortámadás, amelyet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet magára vállalt.