Az Európai Bizottság visszaszólt Szijjártónak

Sem a nemzeti, sem pedig a nemzetközi jog alapján nem teremt  semmiféle kötelezettséget az ENSZ migrációs csomagja a részt vevő államok számára – állítja az Európai Bizottság, magyar sajtónyilatkozatokra reagálva.

A közleményben emlékeztettek, hogy az elmúlt napokban a magyar sajtóban nyilatkozatok jelentek meg az Európai Bizottság jogi szolgálatának egy, az ENSZ migrációs csomagjával foglalkozó belső munkaanyagával kapcsolatban.

A brüsszeli testület hangsúlyozta: a szervezeten belül folyamatosan sokféle feljegyzés készül az összes szakpolitikai területen, ezek a belső anyagok semmiképpen nem a hivatalos álláspontot jelentik.

Az Európai bizottság világos álláspontot képvisel:

a megállapodás jogilag nem kötelező erejű, nem teremt törvényes jogot a migrációra,

és nem célja ösztönözni a szabályozatlan migrációt, sőt  éppen  arra irányul, hogy fellépjen ez, valamint az embercsempészet és -kereskedelem ellen – írták a magyar nyelvű tájékoztatóban.

„A megállapodás a részt vevő államok számára sem a nemzeti, sem a nemzetközi jog alapján nem teremt semmiféle kötelezettséget. Az egyes országok továbbá szabadon dönthetnek arról, részt kívánnak-e venni a végrehajtásában vagy sem” – emelték ki.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap arról számolt be, a jogi szolgálat által készített dokumentum azt mutatja,

titokban azon dolgoznak, hogy kötelezővé tegyék az ENSZ-csomagot minden uniós országra nézve.

Bejelentette, kezdeményezte, hogy rendkívüli napirendi pontként tárgyaljanak az uniós külügyminiszterek következő tanácsülésén arról, hogy az Európai Bizottság felhatalmazása alapján milyen titkos terveket készítettek eddig a migrációról, s azoknak mi a céljuk.