Már a választások előtt megbukhat a népszerű miniszterelnök

Hatalommal visszaélés és gazdasági korrupció vádjai erodálják Justin Trudeau hitelességét.

Könnyen elképzelhető, hogy idén októberben ledől a világ egyik legprogresszívebbnek tartott politikusának szobra. A PC -politikai korrektség – és a színes vagány zoknik szupersztárjaként is sokáig ünnepelt liberális kanadai kormányfő komoly vádakkal szembesül mostanság – számolt be az Index.

Ahogy a kanadaiak is jönnek kifelé a kemény télből, az egyre naposabb hétköznapokban olvadni látszik Justin Trudeau nimbusza is. A BDS-ellenes mozgalom nagy támogatójaként sok zsidó szívébe is belopódzó politikus – aki Kanada második világháborús mulasztásaiért korábban még bocsánatot is kért  – most más miatt magyarázkodhat.

Sajtójelentések szerint egy miniszterén keresztül próbált lobbizni egy nagy építtető cég érdekeiért, akiket gazdaságot ellenőrző szervezetek vesztegetéssel vádoltak meg. Az SNC-Lavalin Quebec állam egyik legnagyobb vállalata, azé az államé, ahol Trudeau liberális pártja erős bázissal bír. A vádak szerint a cég egy gazdsági törvényjavaslatot próbált átverekedni a kormányon azért, hogy agresszív üzleti manipulációjukat később minél kevesebb szankció érhesse.

Foto: Toronto Star

Vagyis a cég tudta, nem etikus, amit műveltek – például már bizonyított tény, hogy Líbiában sok milliós veszteséget okoztak más vállalatoknak igaztalan versenyhelyzetben -, és a hatalmi befolyásolásukkal akartak számukra kedvezőbb jogi környezetet teremteni. Ehhez a Trudeau kormánya partnernak mutatkozott: a hosszú lobbizás – 51-szer találkoztak kormányemberekkel a cég képviselői – végül sikerrel járt.

Igen ám, de idő közben lemondott az a miniszter, akit a kormányfő személyesen is próbált presszionálni azért, hogy a céget később minél kisebb bűntetés érjen, és nehogy 10 évre felfüggesszék a működési engedélyüket.

Wilson-Raybouldot február 27-én az alsóház igazságügyi bizottsága hallgatta meg. Ő felidézett egy találkozót Trudeau-val, aki azt mondta, ha nincs megegyezés, a cég elköltözik Montrealból, ami munkahelyek elvesztéséhez vezet. Wilson-Raybould azt mondta, nem fog beleavatkozni az ügybe, mire Trudeau felhozta, hogy Quebecben tartományi választások lesznek, ami neki, mint ottani körzeti jelöltként a parlamentbe jutott politikusnak fontos.

Ekkor az alábbi párbeszéd zajlott le:

– Ön politikailag beleavatkozik a döntésembe? Erősen ajánlom, hogy ne tegye. 

– Nem, nem, nem, csak muszáj találnunk egy megoldást. 

Az exminiszter állításait az eddigi információk szerint e-mailek és telefonbeszélgetések is bizonyítják. A politikai grill-szezon ezennel hivatalosan is kezdetét vette Kanadában.