Konstanty Gebert: Zsidónak lenni ma Lengyelországban

Noha romlik a légkör, de zsidónak lenni még mindig sokkal jobb Lengyelországban, mint a nyugati erőszakos antiszemitizmus közepette.

Fizikai fenyegetettséget nem érzünk, de a légkör egyre romlik. Támadásoknak nem vagyunk kitéve. Ez a fő különbség a Nyugaton most fellángolt »anticionista« zsidógyűlölet és a nálunk tapasztalható ellenségesség között

— mondta Konstanty Gebert, lengyel zsidó publicista a 168 Órának adott interjújában.

Gebert a lengyel kormánypártot kétarcúnak tartja, mert egyrészt nyilvánosan fellép az antiszemitizmus ellen, másrészt hagyja a szélsőségeseket működni. Gebert szerint a lengyel kormánypárt nem kíván utcai antiszemita zavargásokat, de nem akarja megfizetni a politikai árát annak, hogy elítélje a zsidógyűlölőket.

A párt az újságíró szerint a Fideszhez hasonlóan elsősorban a menekültellenes hisztériával erősíti táborának identitását. Az amúgy is létező idegenellenességre játszik, s megerősíti az antiszemita attitűdöket. Az állami tévé is befogad ilyen műsorokat – mondta a publicista, akit a közelmúlt izraeli-lengyel diplomáciai botrányról is kérdeztek. Ahogy azt a Neokohn is megírta, a két ország vezetői éles történelmi-politikai szócsatába keveredtek a Holokauszt alatt betöltött lengyel szerepvállalás értelmezésében.

Mélyülő diplomáciai botrány: Bekérette a lengyel külügyminisztérium Izrael nagykövetét

A varsói külügyminisztérium bekérette Izrael varsói nagykövetét Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter előző napi kijelentése miatt, amely szerint a „lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust”.

A konfliktus rossz levegője megmaradt, és jól szolgálja a következő hetekben a jelenleg mindkét országban kormányon levő erők választási kampányát – vélekedett az ismert publicista. 

A Zsidó Világkongresszus tízezerre becsüli a lengyelországi zsidók számát, más szervezetek nagyobb számról beszélnek.

A teljes interjú a 168 óra honlapján olvasható.