Izraeli elnökválasztás Guatemalában?

Egy ambíciózus izraeli üzletember is ringbe száll Guatemala elnöki címéért, bár nem sok eséllyel.

Az 58 esztendős Jicák Farhi a második ciklusából leköszönő Jimmy Moralest szeretné követni az elnöki székben, akit az alkotmány szerint nem lehet többször újraválasztani.

Farhi 12 évvel ezelőtt alijázott Guatemalából Izraelbe, ahol sikeres egészségügyi vállalkozó lett, most pedig a választásokra tér vissza szülőföldjére, ahol az apró, jobbközép „Viva” párt  színeiben indul, mely jelenleg 3 hellyel rendelkezik a 158 üléses parlamentben.

Bár nincs a legesélyesebb jelöltek között, azok mindegyike korábban már vesztett választást, így Farhi most az újonc esélytelenségével vághat neki a kampánynak.

Foto: www.ynetnews.com

Az izraeli üzletember azonban nem mondható teljesen zöldfülűnek a helyi politikai életben: sok évvel ezelőtt maga is alapító tagja volt a Nemzeti Haladás Pártjának (National Advancement Party), amely két elnököt is adott az országnak. Farhi politikai kampányokat menedzselt a szervezetnek amellett, hogy a főváros zsidó közösségének volt az egyik vezetője.

Egység és ideálok, ezek az izraeli gyarapodás és fejlődés kulcsfontosságú pillérei, ezeket szeretném megvalósítani Guatemalában is

-mondta Jicák Farhi helyi televíziónak nyilatkozva a választási programjáról. Azt is elárulta , hogy amennyiben nem nyer, visszaköltözik Izraelbe.

Guatemalában semmilyen hátrányt nem jelent a kettős állampolgársága, ugyanis az ország annyira szoros kapcsolatokat ápol a zsidó állammal, hogy tavaly az USA után elsőként helyezte át nagykövetségét Jeruzsálembe.

Guatemala 33 karibi és közép-amerikai ország fejlettségi indexét vizsgáló felmérés szerint a 31. helyen áll. Akad tennivalója bőven, bárki is nyeri a közelgő elnökválasztást