Fatah vezetőre támadtak Gázában, de megúszta

A Fatah Központi Bizottságának egyik tagja ellen kíséreltek meg merényletet Hamász által uralt övezetben.

Péntek este tüzet nyitottak a Gázai Övezet Hamasz felügyelte részében az Ahmed Hillist szállító autóra. A vélt gyilkossági kísérlet kudarcba fulladt, a Fatah felső vezetői a Hamaszt okolják a történtek miatt. Bár a péntek esti merényletkísérletet követően nem sikerült egyértelműen azonosítani a feltételezett Hamasz-merénylőket, de a Fatah ragaszkodik álláspontjához.

A merénylet miatt tovább nőttek a Fatah és a Hamasz közötti feszültségek. Ejád Al-Bazm a Hamasz szóvivője bejelentette, hogy szombaton ugyan megtalálták a merénylők által használt személygépkocsit, a tetteseket pedig fogságba helyezték, de az információ visszatartása miatt, továbbra sem egyértelműsíthető a merénylők Hamaszhoz való kötődése.

 “Senkinek nem fogjuk megengedni, hogy destabilizálja a Gázai Övezet biztonságát, minden szükséges lépést megteszünk a stabilitás megőrzésére.”

– tette hozzá a Hamasz-szóvivője.

Abdullah Abu Samhadanah továbbra is a Hamaszhoz köti a történteket, amely kialakulásához véleménye szerint az izraeli mesterlövészek által leadott tömegoszlató lövések is hozzájárultak, mivel a merénylettel egyidőben tüntetés is zajlott a térségben.

A merényletet megúszó Hillis is egyértelműen a Hamaszt okolja. Beszámolója szerint a konvoj által használt úton végig térfigyelők működnek, a merénylők arca pedig nem volt elfedve. A Gázai térségben eluralkodó káoszra utalva megjegyezte:

“Úgy tűnik, az anarchia új korszaka felé közeledünk”


A Hamasz nem zárja ki, hogy a merénylet a Fatah-on belüli belső erő átrendeződésének az eredménye. Hillis jelenleg a korábbi Fatah-vezető, Mohammad Dalan politikai ellenfele.