Babis: a NATO-ra van szükség, nem új európai haderőre

Nem kell olyan európai uniós hadsereg, amely helyettesítené a NATO-erőket — hangsúlyozta Andrej Babis cseh kormányfő vasárnap Varsóban a visegrádi négyek (V4) NATO-belépésének évfordulója alkalmából a magyar, a lengyel és a szlovák miniszterelnök részvételével rendezett ünnepségen.

Magyarország, Csehország és Lengyelország 1999. március 12-én, Szlovákia pedig 2004-ben csatlakozott a NATO-hoz.

A Varsó egyik külső kerületében, Wesolában állomásozó I. Páncélos Dandár bázisán zajló, a szövetséges erők haditechnikai bemutatójával összekötött rendezvény megnyitóján Babis felidézte: 20 évvel ezelőtt a NATO „biztonsági és védelmi pillérré vált” a korábban a vasfüggöny mögött fekvő, a szovjet érdekszférához, a Varsói Szerződéshez tartozó közép-európai országok számára. Kiemelte: a tagságért „nagyon meg kellett dolgozni”, cseh katonák a NATO-belépés előtt és ezt követően különböző missziókban vettek részt. Aláhúzta: a V4-ek a NATO-tagság elejétől aktívak voltak. „Nem voltunk potyautasok (…) a kollektív védelem elvét nagyon komolyan vesszük” — jelentette ki.

A V4-es országok miniszterelnökei a lengyelországi ünnepségen Fotó: MTI

A szövetség előtt álló kihívásokról beszélve Babis megállapította, hogy új követelmények fogalmazódtak meg „valamiféle európai hadsereg létrehozására, amely helyettesíthetné a NATO-erőket”. „Ezzel nem értek egyet” — mondta, hozzáfűzve, nem szeretné, hogy az európai védelmet „valamiféle európai titkár irányítsa, és a védelmi lépéseket olyan kaotikus módon koordinálják, mint például az euróövezet esetében”. Elmondta: tervek vannak a hibrid fenyegetésekre, a dezinformációra és a kibervédelemre összpontosító új uniós ügynökségek létrehozására. Szerinte ezekkel az ügyekkel a NATO-nak kell foglalkoznia, szorosan együttműködve az EU-val.

Babis beszélt a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) védelempolitikai vetületéről is. Szerinte a Brexit nem állíthatja szembe az Egyesült Királyságot és Európa többi részét. A Brexit után Londonnak „még erősebb kapcsolatban kell lennie az uniós országokkal a NATO-n belül” — szorgalmazott. „Tartsuk szem előtt, hogy a brit hadsereg a legerősebb Európában, és az Egyesült Királyság egy nukleáris hatalom” – mutatott rá.

A cseh kormányfő beszélt arról is, hogy egyes európai országokra hatással van az, hogy „a németek jobban hisznek a kínaiaknak, mint az amerikaiaknak”. Az Amerika-ellenességgel „sürgősen tenni kell valamit”, Európa hatékony védelme lehetetlen az Egyesült Államok nélkül — hangsúlyozta Babis.

A biztonság zálogának nevezte a NATO-t Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Beszédében kiemelte: a NATO vonzó a demokratikus országok számára, „közös védelmet biztosít anélkül, hogy akármennyire is csökkentse a tagállamok szuverenitását”. A NATO a V4 közös erőfeszítéseinek köszönhetően is gyorsan és következetesen alkalmazkodik a változó biztonsági körülményekhez — értékelte Morawiecki.

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök felszólalásában a V4 kötelességének nevezte, hogy erősítse a NATO-t, és „közös nyelvet keressen a szomszédokkal való kapcsolatokban”.