Zsidóság a kommunista hatalomátvétel árnyékában

2019. március 27-én folytatódik a Milton Friedman Egyetem Magyar Zsidó Történeti Intézet februárban megkezdett pódium-beszélgetéseinek sorozata.

A március végén tartandó rendezvény témája és címe: Zsidóság a kommunista hatalomátvétel árnyékában. A beszélgetés moderátora Novák Attila, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos munkatársa, a Magyar Zsidó Történeti Intézet tudományos tanácsadója lesz. A beszélgetés résztvevői: Kovács András szociológus, a MTA doktora, a CEU egyetemi tanára, Zinner Tibor történész, a Magyar Zsidó Történeti Intézet tudományos tanácsadója és Zima András, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem adjunktusa. 

„Nincs még olyan két fogalom a magyar történetírásban és közgondolkodásban, amely köré annyi félreértés, téves és rossz félremagyarázás »épült volna« mint amilyen a zsidóság és kommunizmus, a kettő összefüggésbe hozása pedig sokszor zsidóellenes célokról árulkodott. A tudomány feladata az, hogy ezekről a fogalmakról – lehántva róluk a hamis burkokat – helyes megállapításokat tegyen”.

A március 27-i pódiumbeszélgetés résztvevői a normalitás szintjére akarják helyezni ezeket a fogalmakat. A történészek, illetve a jelenlévő szociológus a kellő történeti–fogalmi eszköztárat felhasználva vizsgálják meg, hogy milyen volt a magyar zsidóság helyzete 1945-ben, a felszabadulás után, illetve milyen állapotban érte ezt a közösséget a közelgő kommunista hatalomátvétel 1948–1949-ben, amelynek előszele már korábban is érezhető volt.

A résztvevők arra a kérdésre is választ próbálnak találni, hogy milyen volt ennek a közösségnek az identitása, illetve a politikai–társadalmi szocializáció tekintetében milyen volt számukra az 1940-es évek második fele, milyen lehetőségeket és csapdákat hordozott ez a korszak.