Izrael légicsapást mért gázai katonai létesítményekre

Izraeli harci repülőgépek csapást mértek péntek éjjel a Hamasz palesztin terrorszervezet katonai létesítményeire a Gázai övezetben, válaszul arra, hogy a palesztin területről rakétát lőttek ki Izraelre. 

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) gépei dél-gázai Hamasz létesítményeken és északi föld alatti infrastruktúráját támadták.
A beszámolók szerint a célpontok között volt egy Sudaniyához és Khan Younishoz közeli tengeri bázis, illetve zeytouni és tuffai katonai létesítmények is.
Áldozatokról nem érkezett jelentés.
„A légicsapás egy Izraelt célzó rakétatámadásra, illetve az elmúlt napok »bomba-lufijaira« és biztonsági kerítésének megrongálására érkezett válaszul.”
— nyilatkozott az izraeli hadsereg szóvivője.
„Az IDF rendkívül komolyan veszi az izraeli civilek életét veszélyeztető támadásokat, és a jövőben is keményen fel fog lépni az ehhez hasonló terrorakciók ellen. A Hamasz felelős mindenért, ami jelenleg a Gázai övezetben, van annak határán történik.”
A rakéta kilövése, és a megtorló akció egy nappal azután következett be, hogy intenzív összecsapások alakultak ki az izrael hadsereg erői és a körülbelül 8000 palesztin „tüntető” között a „Visszatérés Menetének” erőszakos zavargássorozata 50. hetében.
A zavargások 2018. március 30-án kezdődtek, melynek során több százezer gázai vonult a határra erőszakos eszközökkel tiltakozni a 12 éves gázai blokád feloldásáért.
A Palesztin Egészségügyminisztérium adatai szerint egy 23 éves férfi Tamer Haled Musztafa életét vesztette, és további 48 tüntető megsérült az összecsapások során.