Holokauszt-túlélőkőn gúnyolódott a Jobbik EP-listavezetője

Erősen antiszemita felvételek kerültek elő Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője korábbi, 2013-as rendezvényén elmondott beszédéről — számolt be erről az origo.hu.

Nem sokkal listázós parlamenti felszólalása után Gyöngyösi a holokauszt áldozatain gúnyolódott, és antiszemitizmusával kérkedett egy jobbikos rendezvényen, melyen már az őt felkonferáló Kocziha Tünde megadta a beszéd alaphangját.

„Ez a Rothok, Grünök és Weiszek igazsága? Én köszönöm szépen, nem kérek ezekből az igazságokból. Én a valódi igazságra vagyok kíváncsi, amit Gyöngyösi Mártontól fogunk meghallani, így át is adom neki a szót”

– vezette fel a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje, a néppártosodás egyik hangos támogatója a zsidólistázós felszólalásáról ismertté vált Gyöngyösit a párt békéscsabai fórumán 2013 márciusában.

Fotó: MTI

A köszöntést követően vastaps fogadta Gyöngyösit, aki neki is látott a közel másfél órás beszédének.

Gyöngyösi Márton listázós ötletéből kiindulva azt fejtegette, hogy mely országok parlamentjeiben tiltják a kettős állampolgárságot. Egy órával később, már rá is tért a megjelent jobbikos szimpatizánsok által igazából várt témákra, nevezetesen a holokausztra, a holokauszt áldozataira és a magyar kormány által bevezetett holokauszt-emlékévre.

A Jobbik EP listavezetője itt már a gázkamrákkal humorizált.

„Év végén lehet ilyen sunyi dolgokat beemelni a költségvetésbe. Idén is ekkor látott napvilágot egy olyan törvényjavaslat, amelynek a címe, azoknak önök közül, akik humorérzékkel rendelkeznek, és áthallásokra különösen érzékenyek, különösen értékelni fogják. A kormányzat a föld alatti gáztározókról szóló törvénytervezetbe csempészte be azt a javaslatot, miszerint a 2013-as költségvetési tervezet ötven százalék kompenzációnövekedést biztosít a holokauszt-túlélőknek.”

A zsidóellenes népirtáson és annak áldozatain való gúnyolódásnak nem volt vége, sőt, Gyöngyösi ekkor melegedett bele igazán. Kifogásolta, hogy a 2013-as költségvetés „mindenkitől” elvont, kivéve „a holokauszt-túlélők társaságát”, akikről szerinte „azt sem tudjuk, milyen népesség, kik ők, és hányan vannak”.

A Jobbik elnökhelyettese számára azonban innen is volt lejjebb, folytatta mondandóját azzal hogy idegesítő szenvedésként írta le a holokauszt-, illetve Wallenberg-emlékéveket:

„Vége lett az évnek 2012. december 31-gyel, mint általában minden év végén, ezúttal is fellélegezhettünk. Magunk mögött tudhattuk ugyanis a Wallenberg-emlékévet. Talán még emlékeznek rá, olyan régmúltnak tűnik. Túléltük, azonban nem sokáig nyugodhattunk meg, hiszen másnap, 2013. január 1-jével felkelt, felvirradt a holokausztév első napja.”

A legdurvább mozzanatra azonban csak ezután került sor, mikor a jobbikos politikus azt kezdte el fejtegetni, hogy a cionista propaganda azt sulykolja, kétféle ember létezik a magyar társadalomban, a holokauszt-túlélő és a holokausztért felelős bűnös magyar, így nemcsak gúnyolódott a hatmillió zsidó ember halálával végződő népirtáson, hanem nemes egyszerűséggel kiröhögte az áldozatokat.

Gyöngyösi Márton a Jobbik ökleként, egyik leghangosabb politikusaként

már számos hazai kisebbségnek esett neki.

Mivel diplomata édesapja miatt gyermekkorának jelentős részét a Közel-Keleten töltötte, így a palesztinbarátság mellett erős Izrael-ellenesség alakult ki benne. A hazai zsidóság és Izrael ellen számos alkalommal kelt ki, ennek egyik eklatáns példája volt, amikor a Jewish Chronicle nevű brit-zsidó lapban megkérdőjelezte a magyarországi holokauszt áldozatainak számát, az „izraeli térhódításról” pedig úgy nyilatkozott, hogy a zsidók nemkívánatosak Magyarországon.

Az Origo a napokban mutatta be azt a felvételt, amelyen arról értekezett, hogy hadat kellene üzenni Izraelnek, az összes izraeli polgár nemzetbiztonsági kockázatot jelent, valamint a hazai zsidóság a cionizmus oldalára állt.

Ebből fakadóan nem véletlen, hogy

Gyöngyösit a náci háborús bűnösök felkutatására szakosodott Wiesenthal Központ 2012-ben a világ hetedik legantiszemitább emberének nyilvánította.