Divatguru, aki zsinagógát finanszírozott holokauszt-túlélők számára

Karl Lagerfeld, a stílusáról, attitűdjéről híres múlt hónapban elhunyt Chanel-legenda a Francia Riviéra egy kis zsidó közössége számára nyújtott jelentős segítséget zsinagógájuk felépítésében. 


Lagerfeld, aki február 19-én távozott az élők sorából, a világ nagy részének a Chanel márka feltámasztásáról és jellegzetes kinézetéről (fekete napszemüveg, ujjatlan kesztyűk, magas gallérú ingek) híres.

Azonban ha Shalom Betito rabbit kérdezik, ki is Karl Lagerfeld, valószinűleg a márvány emléktáblára mutat kis zsinagógájának falán. A dél-francia Menton kis zsidó közössége számára Lagerfeld öröksége zsinagógájuk 1980-as évekbeli felépíttetésének nagylelkű anyagi támogatása.
Fotó: Kimberly Fisher

Betito rabbi szerint a zsinagóga története 1964-ben kezdődik, holokauszt-túlélők kis csoportjával, akik rájöttek, megfelelő számú csoportot alkotnak egy gyülekezet felépítéséhez. Egy körülmetélés volt az első ceremónia, melyre Nizzából hozattak mohélt, és rendkívül meglepődtek, mikor a hírverés hatására 200 ember meg is jelent a jeles napon.

Az eredetileg lyoni rabbi, aki már közel 8 éve a zsinagóga spirituális vezetője, elmondta, hogy az esemény arra ösztönözte a helyi zsidókat, hogy közösséget formáljanak. Először ideiglenes helyen gyűltek össze, aztán az 1970-es, 80-as években eljött az idő nagyobb teret keresni.

Fotó: Shalom Betito

Abban az időben Lagerfeld épp a szomszédos Monacoban tartózkodott. Amikor kedves zsidó filantróp barátján, Edmond Safrán keresztül hírét vette a projektnek, a divatdiktátor felindult arra, hogy adománnyal hozzájáruljon annak sikeréhez, szigorúan anonim módon.

„Nem tudom megmondani pontosan mennyit adott, de ahhoz, hogy márványtáblára kerüljön a neve, minimum 2000 eurót kellett adományoznia. De ez nem csak a pénzről szólt. A közösség Lagerfeld morális támogatásából is nagyban profitált.Tudta, hogy a közösség nagy részét holokauszt-túlélők alkotják, és ezért akart részt-venni ebben.”

— árulta el Betito rabbi.

Lagerfeld korábban is kifejtette véleményét a holokauszttal kapcsolatban egy francia talk showban, ahol Angela Merkel német kancellár „nyitott-ajtó” politikáját kritizálta a muszlim bevándorlókkal kapcsolatban.

„Nem ölheted meg zsidók millióit, hogy utána legrosszabb ellenségeik milliót fogadd be tárt karokkal, még ha több évtized el is telik a két esemény között”

— szögezte le a Chanel-király.