Weber: Orbán dönt a néppárti tagságról

A magyar miniszterelnök dönt a pártja esetleges kilépéséről az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint.

Orbán Viktor dönti el, hogy a Fidesz melyik pártcsalád tagja legyen – idézi az MTI az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetőjét és EP-választási csúcsjelöltjét, Manfred Webert, aki pénteken Varsóban az EPP vezetőségének tanácskozásán nyilatkozott.

Ez az ő döntése. Senkit sem kényszerítünk maradásra. A Fidesz maradhat, de az EPP közös elveken és értékeken alapul

– közölte a politikus.

Kilenc országból tizenkét EPP-tagpárt kezdeményezte eddig hivatalosan a Fidesz kizárását, amelyről az Európai Néppárt március 20-ai politikai közgyűlésen szavazhatnak.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor péntek reggel egy rádióinterjúban azt mondta EPP-n belüli törésvonalról, hogy vannak olyan pártok, amelyek kevert népességű Európát akarnak, be akarják hozni a migránsokat, és vannak pártok – köztük a Fidesz -, amelyek meg akarják őrizni a keresztény kultúrát, a határokat, és nem akarnak migrációt.

Több lehetőségünk is van, ezt majd a Fidesz el fogja dönteni, hogy az Európai Néppárton belül vagy azon kívül

– mondta Orbán Viktor.

A kormányfő hozzátette: ha úgy alakul, hogy valami új dolgot kell indítaniuk Európában, és lehet, hogy ennek a vitának ez lesz a vége, hogy a nem a néppártban, akkor az első hely, ahol tárgyalni fognak, az Lengyelország lesz. Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) nem tagja a néppártnak.