Palesztin nőnap: tisztelgés az erőszak előtt

Gyilkosokra, terroristákra is hősként emlékeztetett a Palesztin Nők Egyesületének vezetője egy nőnapi interjúban.

Iskolákat is elneveztek azokról a palesztin nőkről, akik bizonyítottan részt vettek izraeli civilek halálát is okozó terrortámadásokban, és akiket egy nemrég közölt interjúban magasztal a Palesztin Nők Egyesületének vezetője – írja a The Jerusalem Post.

A lap a Palestinian Media Watch nevű média-monitorozó egyesületre hivatkozva megállapítja: a nőnapi riportban a gyilkosok előtti tisztelgés mellett a nőket érő fizikai bántalmazásról is szó esik. Utóbbit a Korán szerint el kell fogadnia a nőknek, amennyiben férjükkel házastársi vitát folytatnak.

Igen, vannak női mártírjaink, sebesültjeink és börtönben raboskodó harcosaink, ők az elsők között csatlakoztak a palesztin nemzeti küzdelmünkhöz

– fogalmazott Amal Hamad, a gázai székhelyű Palesztin Nők Egyesületének vezetője a Palesztin Hatóság (PA) egyik — a cikkben pontosan meg nem nevezett — televíziós csatornájának.  Hozzátette: ezek a nők nem csak bombákat készítettek, de maguk is dzsihadista, öngyilkos merénylőkként áldozták fel életüket a „palesztin nemzeti küzdelemért”.

Foto: The Times of Israel

A riport szerint Dala Mughrabi — aki 1978-ban 38 ember életét oltotta ki egy bombatámadással — emlékét ma egy iskola őrzi, amelyet a terroristáról neveztek el.

A női gyilkosok felmagasztalása a nemzetközi nőnapon sokkal egyszerűbb dolog, mint sem a PA vallási vezetőjét felelősségre vonni korábbi kijelentése miatt, amelyben Mahmúd Al-Habbash arról beszélt, hogy szerinte és a Korán szerint a férjnek jogában áll fizikai erőszakot alkalmaznia az engedetlenséget mutató feleségével szemben –

hangsúlyozta a riportot közszemle elé táró izraeli monitorozó egyesület. Szerintük a videóanyagban még az is látható, ahogy a PA riportere a „lehető legszakszerűbben” instruálja azt, miként kell a Korán odavágó részét értelmezni és annak engedelmeskedni.

A verés vallási szabályainak lényege , hogy azt úgy valósítsák meg, hogy a megregulázás ne okozzon sérülést –

idézik a riport készítőinek intelmeit.