Menekíteni kellett a nőnapi tüntetés résztvevőit Kijevben

A rendőrség buszokkal menekítette ki a nemzetközi nőnap alkalmából a nők egyenjogúságáért tüntetőket Kijev belvárosából. Az ellentüntetők petárdákat dobáltak és megpróbáltak összeverekedni a nőnapi tüntetőkkel. 

A hatóságok három férfit vettek őrizetbe, kettőt, aki verekedést próbált provokálni, és egyet, aki petárdát dobott az emberek közé – közölte a fővárosi rendőrség.

A „szolidaritás és sokféleség” szlogen alatt megrendezett nőnapi felvonuláson több százan vettek részt, nemcsak nők, hanem a követeléseikkel egyetértő férfiak is. A demonstrálók a nemek jogegyenlősége mellett felszólaltak a transzneműek jogaiért is, valamint követelték, hogy az ukrán parlament ratifikálja az Európa Tanácsnak (ET) a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló isztambuli egyezményét.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a résztvevők jelképesen szemétbe dobtak néhány, a nők patriarchális elnyomását jelképező tárgyat, úgymint serpenyőket és tűsarkú cipőket.

A menet indulásának helyszínén, a Szent Mihály téren néhány tucat ellentüntető várta a jogegyenlőségéért demonstrálókat „Isten! Haza! Patriarkátus!”, „A feminizmus szétrombolja az ukrán családokat” és „A modern feminizmus tönkreteszi az Isten által teremtett nő képét” szövegű transzparensekkel, valamint a Hagyomány és Rend nevű mozgalom zászlóival.

A két tábort a rendőrök sorfallal igyekeztek egymástól távol tartani.

Közben az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint a kelet-ukrajnai Harkivban a Frajkor nevű szélsőséges nacionalista szervezet mintegy 300 fő részvételével ellentüntetést szervezett, és megpróbálta utolérni a női jogvédők menetét. A nacionalisták „a feminizmus betegség”, a „nőiesség, szépség, anyaság”, a nemzetnek anyákra és gyerekekre van szüksége”, „hagyomány, család, rend” feliratú transzparensekkel vonultak fel.

A rendőrség feltartóztatta őket, és annak érdekében, hogy elkerüljék az összecsapást, a női jogvédőket autóbuszokkal elszállították a demonstrációjuk helyszínéről.