Izrael inspiratív női példaképei, akikre érdemes felnéznünk

Csodálatra méltó hölgyek és asszonyok – a zsidó állam büszkeségei előtt emeljük kalapunk a nemzetközi nőnapon.

A Nemzetközi Nőnap alkalmából az Israel21c.org híroldal összegyűjtötte Izrael leginspirálóbb hölgyeit, akik az élet különböző területein úttörők. Ebből szemezgettünk.

Golda Meir

golda_meir.jpg

Izrael Állam egyik alapítóját és negyedik miniszterelnökét sokan Izrael Vaslady-jének is nevezik. Ben Gurion miniszterelnök így beszélt róla: „Golda az egyetlen igazi férfi a kormányomban.”

Dorit Beinisch

dorit_beinisch.jpg

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság első női elnöke. Sohasem félt harcolni az igazságért és az emberi jogokért.

Naomi Shemer

Költő, dal-és zeneszerző, énekes. A leghíresebb izraeli zenei mesterművek, például a Jeruzsálem Aranya, fűződnek a nevéhez.

Ada Yonath

ada_yonath.jpg

Biokémikus professzor, az első izraeli nő, aki Nobel-díjat nyert 2009-ben. Szerinte elérni a csúcsot fantasztikus, de az odavezető út is kalandos.

Lucy Aharish

lucy_aharish.jpg

Izraeli-arab újságíró és tévés. Az együttélés és a tolerancia népszerűsítéséért dolgozik.

Gal Gadot

Egy Wonder Woman Hollywoodból. Pontosabban egy Csodanő és izraeli szépségkirálynő Petah Tikvából.

Ruth Dayan

Maskit divatház alapítója és közösségi aktivista. Úgy segített másokon, hogy munkát és megélhetést biztosított olyanoknak, akik a társadalom perifériájára szorultak.

Orna Berry

Az izraeli startup világ kiemelkedő szereplője. Sikeresen vezette saját startup vállalatát, majd Izrael első főtudósa lett. Tőle tanultuk, hogy „a kényelmetlenség a feltalálás anyja.” Küldetésének érezte, hogy minél több arab nő legyen az izraeli tudományos életben, és mág mindig szószólója a nők szerepének az ipari kutatásokban.

Adina Bar-Shalom

Az első ultra-orthodox főiskola alapítója. Sokat tett azért, hogy a ne legyen diszkrimináció a nők ellen az ultra-orthodox közösségében. Tevékenységéért Izrael Díjat kapott 2014-ben.

Raya Strauss Ben-Dror

A szülei által alapított élelmiszeripari Strauss vállalatot őt tette igazán naggyá. Már akkor odafigyelt a társadalmi felelősségvállalásra, amikor más vállalatok még nem foglalkoztak vele. Nyugdíjba vonulását követően főállású közösségi aktivista lett, a művészet, a kultúra és az egészségmegőrzés támogatója.