11 év börtönt kapott lánya megcsonkításáért

Tizenegy év börtönbüntetésre ítéltek egy nőt hároméves kislánya nemi szervének megcsonkításáért Londonban. Ez volt az első ilyen ítélet azóta, hogy a szigetországban több mint 30 éve betiltották a női körülmetélést. 

A 37 éves ugandai származású nő büntetését kihirdető Philippa Whipple bírónő leszögezte: a női körülmetélés gyermekbántalmazásnak minősül, barbár gyakorlat és súlyos bűncselekmény. A bírónő valamivel több mint egy hónapja találta bűnösnek e gyakorlat elkövetésének vádjában.

A rendőrség és a női körülmetélés ellen kampányolók szerint az ítélet üzenetértékű, jelzi, hogy a gyakorlat büntetést von maga után. A körülmetélésért maximálisan kiszabható szabadságvesztés időtartama 14 év.

A ghánai apát a bíróság felmentette a csonkítás vádja alól, de 11 hónapra ítélték – vélhetően tiltott tartalmú – pornográf felvételek birtoklásáért.

A hatóságok az után indítottak nyomozást, hogy a szülők 2017 augusztusában kórházba vitték a vérző kislányt, akinek nemi szervén az orvosok vágásokat találtak. A nő a gyerek sérüléseit azzal magyarázta, hogy leesett az asztalról, de ezt az orvosszakértők kizárták. A per során megszólaltatott szülész azt vallotta, hogy a vágások egy elrontott nemiszerv-csonkítás nyomainak tűnnek, amelyeket a szülőhazájában, Szudánban is látott.

A nő, aki korábban gondozónő volt, nem szolgált magyarázattal tettére, és azt mondta, Ugandának azon a részén, ahonnan jött, nem szokás a női körülmetélés.

A tárgyaláson beszámoltak arról, hogy az anya boszorkánysággal próbálta elhallgattatni a nyomozókat és az ügyészséget.

Az is kiderült, hogy az ugandai nő az interneten keresztül egy „próféta” segítségét kérte lánya „megtisztításához”.

Noha a nők nemi szervének megcsonkítását 1985-ben betiltották Nagy-Britanniában, becslések szerint mintegy 137 ezer lány és asszony ment ezen keresztül Angliában és Walesben, elsősorban a szudáni, az eritreai, az egyiptomi, a nigériai és a szomáliai közösségekben. A brit hatóságokon egyre nagyobb a nyomás, hogy erélyesebben lépjenek fel a szörnyű gyakorlat ellen. Korábban két ilyen ügyben is indult bírósági eljárás, mindkettő felmentéssel végződött.

A gyakorlatot legtöbbször kulturális és vallási okokkal magyarázzák, valódi célja azonban az, hogy a nők szexualitását ellenőrzés alatt tartsák.

Az ENSZ adatai szerint a nemi szerv megcsonkítása legalább 200 millió lányt és asszonyt érint a világon.