Pedofília elhallgatása miatt ítéltek el egy francia érseket

A francia bíróság Lyon római katolikus érsekét azzal vádolta meg, hogy nem lépett fel az egyházmegyéjében kiscserkészeket érő szexuális erőszak ellen. 

Philippe Barbarin a katolikus egyházat megrengető 1980-as és a kora 90-es évek gyermek molesztálásaival kapcsolatos hallgatása miatt hat hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A szörnyű tetteket elkövető papot még idén szintén bíróság elé állítják.

Az érsek határozottan tagadja a vádakat, nem is érti, milyen alapon feltételezik, hogy tudatosan eltitkolt volna ilyen rémtetteket és bejelentette, nem hagyja annyiban, fellebbez az ügyben.

Fotó: VN

Barbarin pere ismét rivaldafénybe helyezi az európai vezető papságot, egy olyan időszakban, amikor Ferenc pápa már egyébként is össztűz alatt van az egyházát átszövő szexuális molesztálási ügyekkel kapcsolatban.

A pápa éppen a múlt hónapban, egy papi gyermekmolesztálással foglalkozó konferencián kijelentette, hogy teljes erővel fel kell venni a harcot ez ellen a bűn ellen, és „el kell törölni a föld színéről” egyszer s mindenkorra.

Az áldozatok és képviselőik csalódásuknak adtak hangot, mondván Ferenc pápa csupán megismételte ugyanazokat az üres, régi ígéreteket, melyeknek eddig sem volt foganatja.