Jó estét, Mr. Waldheim!

A dokumentumfilm azt elemzi, hogy hogyan omlott össze az az illúzió, hogy Ausztria csupán a nácik első áldozata volt. 

Kurt Waldheim osztrák politikus a hetvenes években az ENSZ főtitkára, később pedig Ausztria köztársasági elnöke volt. Csakhogy tisztázatlan második világháborús szerepvállalása sok vitát kavart.

Ruth Beckermann rendező 1986-ban aktivistaként maga is próbálta megakadályozni Kurt Waldheim megválasztását, emellett saját kamerájával dokumentálta a politikai eseményeket.

Több, mint 30 év után újra elővette az archív tekercseket, és tévés anyagokkal kiegészítve, most dokumentumfilmjében mutatja be, hogyan vezet meg egy országot annak megválasztott politikai vezetője.

A hátborzongatóan aktuális dokumentumfilm a múlttal való szembenézésről, valamint az egyéni és kollektív felelősségvállalásról szól, és azt is elemzi, hogy hogyan omlott össze a nagy illúzió, hogy Ausztria csupán a nácik első áldozata volt.

A Jó estét, Mr. Waldheim! elnyerte a 2018-as Berlinale legjobb dokumentumfilmjének járó díjat, valamint az Osztrák Filmdíjat is.

„Amikor újranéztem a 30 évvel ezelőtt felvett anyagokat, sokkot kaptam. Tényleg elfelejtettem, hogy a populista politikusok milyen könnyen egymásnak ugraszthatják az embereket?”

– mondta Ruth Beckermann, a rendező.

A film hazai forgalmazója az ELF Pictures, a mozik vásznain pedig március 7-én debütál majd.

JÓ ESTÉT, MR. WALDHEIM! hivatalos előzetes (12)

Kurt Waldheim osztrák politikus a hetvenes években az ENSZ főtitkára, később pedig Ausztria köztársasági elnöke volt. Csakhogy tisztázatlan második világhábo…