Amikor egy tévécsatorna valójában terrorszervezet

Izrael terrorszervezetnek nyilvánította a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet Al Aksza tévécsatornáját – jelentette a The Jerusalem Post honlapja.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök és védelmi miniszter a védelmi minisztérium szerdai közleménye szerint az izraeli terrorellenes törvény alapján, rendeleti úton nyilvánította terrorszervezetnek az Al Aksza tévét.

Előzőleg a Sin Bet, Izrael belbiztonsági szervezete felfedezte, hogy a tévét új tagok beszervezésére, valamint velük való titkos kapcsolattartásra használja a Hamász, és ezért terrorszervezetté nyilvánítását javasolta a védelmi minisztériumnak.

A vádak szerint a műsorvezetők előre megbeszélten az adásban rejtjeleket adtak a frissen beszervezett palesztinoknak, hogy bizonyítsák nekik: valóban a Hamász emberével találkoztak, például egyik csuklójukról a másikra tették át órájukat vagy egyik oldalukról a másikra a poharukat.

Hamász-videó arról, hogy raboljunk el egy izraeli katonát:

A tévécsatorna tulajdonosa Fathi Hamad, a Hamász volt belügyminisztere, aki a vádak szerint rendszeresen a Hamász céljai érdekében használta a birtokában lévő médiumot.

A csatorna folyamatosan gyűlöletet kelt a zsidó állam ellen, így például felszólítja közönségét, kövessen el támadásokat izraeli civilek ellen, illetve tartsanak „harag napját”.

A tévéről szóló Wikipedia-szócikk nyíltan a Hamász hivatalos csatornájának nevezi a 2006-ban, Gázában indított Al Akszát. Két évre rá, a gázai hadműveletek során a csatorna épületét az izraeli légierő többször is bombázta, így az teljesen megsemmisült, igaz, a közvetítést egy mozgó stáb folytatta.

2014-ben az izraeli légierő újra csapást mért a csatorna új, immár a Hamász rádiójának is helyt adó épületére, aminek következtében a palesztin terrorista rádió elhallgatott, a tévé folytatta működését (azóta a rádió is újra szól). Izrael végül tavaly novemberben is bombázta a szakadatlan Izrael- és zsidóellenes propagandát sugárzó tévé gázai épületét. Fél órával az akció előtt a csatorna még „Halált Izraelre!” címmel sugárzott egy zenés videót.

Fotó: YouTube

Az Egyesült Államok 2010-ben magát Izraelt is megelőzte a csatorna minősítésében, Washington ugyanis „speciális, globális terrorista szervezetnek” nevezte az Al Akszát,

semmilyen különbséget nem téve a gazdaszervezet és médiája között.

Itamar Marcus, a palesztin propagandát monitorozó Palestinian Media Watch (PMW) igazgatója elmondta: helyesli Netanjahu döntését. „Az Al Aksza tévét terrorszervezetnek hívni nagyon pontos megnevezés. A csatorna a palesztin terror minden összetevőjét hirdeti, zsidók meggyilkolását, öngyilkos merényleteket, katonák elrablását, városaink bombázását, Izrael megsemmisítését” – nyilatkozta a szakember, emlékeztetve arra, hogy a csatorna a vallási műsorokat és a gyerekprogramokat is a gyűlölet terjesztésének szolgálatába állította.

A Hamász nyilatkozatában Netanjahu döntését „a média szabadsága elleni támadásnak” nevezte, amelynek célja „démonizálni és elnyomni üzenetünk eljuttatását a világnak, és elnyomni a történetünket és a narratívánkat.” Az iszlamista terrorszervezet 2007 óta uralja a Gázai övezetet, folyamatosan fenyegetve, rakétákkal is támadva az általa természetesen el nem ismert zsidó államot.