Bibi akár Afganisztánig is elmenne a győzelemért

Az izraeli miniszterelnök hétfői kampányindító beszédében kiemelte, pártja, a Likud kemény küzdelemmel érhet csak célt a soron következő izraeli választásokon. 

Benjamin Netanjahu mind a centrista kihívóira, mind az Aviháj Mandelblit által bejelentett, ellene szóló korrupciós vádakra utalva beszédében leszögezte, a győzelem nem garantált, nincs a zsebükben, illetve, hogy kemény küzdelemre számít.

A Mandelblit bejelentését követő közvélemény kutatási adatok a jobboldali Likud népszerűségének rohamos süllyedését mutatják, míg a Beni Ganc féle centrista szövetségnek erős esélyeket a győzelemre.

Fotó: MTI/ Mohai Balázs

Netanjahu szerint a korrupciós vádakkal akarják politikai ellenfelei eltávolítani a pályáról, hogy így pártja megbukjon. Állítása szerint azonban az ellene felhozott „fals” vádak semmi újat nem tartalmaznak az eddigiekhez képest.

Az izraeli elnök természetesen riválisainak, különösen Gancnak is nekiesett kampánybeszédében, mondván, tőle eltérően képtelenek „szívből szólni” ehelyett előre megírt szövegeket mondanak el érzelemmentes, mechanikus stílusban.

„Ne szégyelljétek, baloldaliak vagytok; ez mind rendben van, csak ne takargassátok. Álljatok be az állásfoglalásaitok mögé. Segítsünk nekik levenni a maszkot!”

— folytatta Netanjahu Likud aktivistákhoz intézett beszédében Kfar Makkabiában. Ganc egy „retek” tette hozzá a miniszterelnök, mely héber kifejezést általában a puhány emberekre használják a köznyelvben.

„A jelen választások valódi tétje az, vajon egy erős jobboldali kormány kerül hatalomra az én vezetésemmel, vagy egy gyenge baloldali kormány alakul Lapid és Ganc vezetésével, az arab pártok hátszelével” 

— szögezte le, hozzátéve, a centrista Kék-Fehér formáció ellenezné álláspontját a döntő kérdésekben, az iráni atomalkuval és a Júdea-Somron (Ciszjordánia) területi zsidó településekkel kapcsolatban.

Az őt érő baloldali vádakra, mely a zsidó nemzetállami törvény támogatása miatt érte, úgy reagált, a baloldal győzelme „a zsidó demokratikus állam végét” jelentené. Ganc szerint Netanjahu bármit hajlandó mondani, csakhogy elterelje a figyelmet az ellene folyó nyomozásról és vádemelésekről, mivel tudja, hogy bíróságra megy, és lejárt az ideje.

Az izraeli miniszterelnök beszédéből természetesen a diplomáciai sikereinek csokorba szedése sem maradhatott el, melyet az egyik legfőbb erősségének tartanak.

„Mikor Donald Trump, vagy Vlagyimir Putyin barátommal találkozom, illetve más világvezetőkkel Pekingben, Tokióban, Rio de Janeiróban, Újdelhiben, Csádban, Ománban, Afganisztánban vagy Kazahsztánban..örömmel tölt el, hogy benneteket és Izrael minden polgárát büszkén képviselhetem.” 

A média azonnal lecsapott Afganisztán említésére, hisz a két állam között nem áll fenn diplomáciai kapcsolat, azonban Netanjahu gyorsan javította hibáját, mondván, természetesen Azerbajdzsánra gondolt, de ki tudja, talán a következő ciklusa alatt az említett országgal is javulhat a kapcsolat.

Az Egyesült Államokkal kapcsolatban kiemelte, míg Barack Obama elnöksége alatt 8 évig kellett kitartania az arra irányuló nyomás alatt, hogy engedményeket tegyen a palesztinoknak, véleménye szerint az ellenzéki Ganc-Lapid páros 15 percig sem bírta volna.

Kikerülve az izraeli választási bizottság tiltását, mely szerint az izraeli televíziós csatornák nem sugározhatják a Likud kampánybeszédet 60 nappal a választások előtt, Netanjahu a közösségi médiát hívta segítségül, hogy minél többen láthassák üzenetét „késedelem és cenzúra” nélkül a Facebook oldalán.