„Kis ország, nagy álmok” – szelfit küldött az izraeli holdszonda

A Bérésit a Földtől 37.600 km távolságból küldött fotót magáról, a Földdel a háttérben.

A tábla felirata:

„Am Jiszráel Hai – Kis ország, nagy álmok”,

háttérben Ausztrália körvonalai látszanak a felhőtakaró alatt.

SpaceIL

הסלפי הראשון של בראשית! במרחק 37,600 ק”מ מכדור הארץ מצלמת הסלפי של בראשית מצלמת את תמונתה הראשונה. האזור המצולם הוא אוסטרליה והצילום נעשה תוך כדי סיבוב איטי מאוד של החללית. זהו הצילום הרחוק ביותר…

Bár még több mint egy hónap múlva landol az első izraeli holdszonda, addig számos feladattal kell megbirkózniuk a szakembereknek. Miután megkezdődik a landolás, az irányítóközpont már nem tudja befolyásolni az eseményeket — olvasható a zsido.com-on.

Legutóbb váratlanul újraindult az űrjármű számítógépes rendszere, ami miatt kihagyott egy tervezett manővert. Végül sikerült kezelni a problémát és a Bérésit folytathatta a programot. A SpaceIL egyik vezetője azonban elismerte, hogy nem ez volt az egyetlen gond, vannak még megoldandó feladataik a tervezett landolásig – olvasható a ynetnews cikkében.

Eran Schmidt beszámolója szerint akadtak problémák a navigációhoz szükséges adatok szűrésével és a sugárzással. Utóbbi okozhatja a számítógépek lefagyását. A legnagyobb feladat az utolsó pillanatban történő pozicionálás lesz, amikor a Bérésit Hold körüli pályára áll az égitest gravitációját kihasználva az április 11-re tervezett landolást megelőzően.

Izrael Dávid-csillagos zászlót tűz a Holdra

Felbocsátották az első izraeli Hold-szondát a floridai Cape Canaveralból a tervnek megfelelően közép-európai idő szerint péntek hajnali 2 óra 45 perckor.

A leszállás lesz az igazi teszt, az űrhajó ugyanis csak egy parancsot fog kapni, ezután 20 percen keresztül teljesen automatikusan működik. Ha a folyamat beindult, akkor azt már nem tudják befolyásolni, a sikeres landolás az űrhajó műszerein fog múlni – mondja a szakember.

A Bérésit Cape Canaveral-ről indult útnak február 21-én, Elon Musk cégének, a SpaceX rakétájával. A 100 millió dolláros küldetést szinte teljes egészében privát adományokból hozták össze. Ha sikeres lesz, akkor az Egyesült Államok, az egykori Szovjetunió és Kína után Izrael lesz a negyedik állam, amelyik űreszközt juttat a Holdra.