Londoni levélbombák: utazási figyelmeztetés, újabb gyanús csomagok

Fokozott óvatosságra inti a külügy a magyarokat Londonban a levélbombák miatt, közben Skóciában egy egyetemet és egy bankot ürítettek ki, miután gyanús csomagokat találtak. 

Az egyik levélbomba egy londoni reptéri dolgozó kezében gyulladt ki kedden, majd egy másik reptéren és egy vasútállomáson is találtak még egy-egy hasonló, borítékba rejtett, kisebb tűz okozására alkalmas szerkezetet.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium fokozott körültekintést kér a Londonban tartózkodó magyaroktól. Közleményükben emlékeztetnek arra, hogy a Londoni Rendőrség Terrorelhárítási Parancsnoksága kedden három kisméretű robbanószerkezetet talált két repülőtéren, a Heathrow és a London City repülőtéren, valamint a Waterloo vasútállomáson.

A közleményben a külügyi tárca azt kéri a Londonban tartózkodó magyar állampolgároktól, hogy jelentsenek minden gyanús csomagot a hatóságoknak.

Egy nappal a londoni levélbombák felfedezése után újabb gyanús postai csomagok miatt kiürítették a skóciai Glasgow egyetemének fő épületeit és a Royal Bank of Scotland edinburghi központját. A skóciai rendőrség – Police Scotland – tájékoztatása szerint a csomagokat a két intézmény postázóiban találták, átvizsgálásukat megkezdték.

Közben kiderült, hogy a bankból téves riasztás érkezett, de az egyetemen talált csomag vizsgálatáról még nem érkezett hír.

A brit terrorelhárítók már egy esetleges Új IRA-szálat is vizsgálnak a keddi levélbombák ügyében. A három A4-es méretű levelet, amelyekbe kis tűz okozására alkalmas szerkezetet rejtettek, Dublinban, az ír fővárosban adták fel.

A címzett két londoni repülőtér, a Heathrow és a City irodaközpontja, illetve a belvárosi Waterloo metrócsomópont és vasúti pályaudvar postázója volt.

A Heathrow-n a borítékot egy alkalmazott kinyitotta, ami a kezében kigyulladt, de sérülést nem okozott.

EPA/ALISTAIR BLUNKALL

A Scotland Yard közölte: folytatja a keresést, hátha találnak még hasonló szerkezettel ellátott levelet, amelyeket már feladtak, de még nem kézbesítettek. Két képet tettek közzé a keddi levélbombákról, hogy a postázókban dolgozók és a kézbesítők könnyebben felismerjék azokat.