Orosz védelmi tárca: háromszáz új sírhely a rukbáni menekülttáborban

Háromszáz frissen ásott sírhelyet látni a délkelet-szíriai Rukbán menekülttáborról készült orosz műholdas felvételeken – közölte a moszkvai védelmi minisztérium. Az amerikaiak által felügyelt Rukbán „rég elvesztette menekülttábor státuszát, rezervátummá vált, ahol erőszakkal tartanak fogva embereket” – hangsúlyozta a tárca.

„A déli részen, közvetlenül a tábor kerítésének tőszomszédságában új temetőt fedeztek fel háromszáz frissen ásott sírhellyel” – számolt be a tárca újságíróknak.

A minisztérium tájékoztatása szerint a temetőt és a táborban élő menekültek életkörülményeit rögzítő felvételek néhány napja készültek.

A műholdról készült képeken kivehető, hogy a létesítmény legtöbb épülete átmeneti jelleggel készült, és teljességgel alkalmatlan arra, hogy emberek átteleljenek bennük. A minisztérium hozzátette: a menekültek egy részét ráadásul csak ponyvák védik az időjárási viszontagságoktól.

A Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányával szövetséges Oroszország védelmi minisztériuma szerint rendkívül rossz higiéniai állapotok uralkodnak a táborban: szeméthegyek tornyosulnak a lakóhelyek mellett, nincsenek élelmiszerraktárak, sem ételkiosztó pontok.

Az árukereskedelem rögtönzött kispiacokon zajlik, amelyeket fegyveres milíciák ellenőriznek.

Rukbánt kerítés és sánc veszi körül, amelynek határain túl senkit sem engednek ki a térséget ellenőrző, amerikai támogatást élvező csoportok.

A rukbáni menekülttáborban jelenleg mintegy 40 ezren tartózkodnak. A tábor az Egyesült Államok erői által ellenőrzött „feszültségmentesítési övezetben”, az et-Tanf amerikai támaszpont közelében fekszik.

Az orosz minisztérium állítása szerint az amerikai erők helyi parancsnoksága akadályozza a menekülteket abban, hogy elhagyhassák a tábort, a fegyveres csoportok pedig erőszakkal tartják fogva az embereket, és csak komoly összegek fejében hajlandóak elengedni őket.

A tárca emlékeztetett: az ENSZ adatai szerint a tábor több mint 35 ezer lakója akar visszatérni a szíriai kormány ellenőrzése alá került területekre: 28 ezren Homsz, 2800-an Deir-ez-Zór, 1600-an Rif Damaszk és Hama, 1200-an pedig Aleppó tartományba.

Az elmúlt hónapokban az UNICEF többször is felhívta a figyelmet arra: a rukbáni menekülttáborban élőknek nagy szüksége lenne arra, hogy hozzáférjenek az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz.

Február elején egy segélykonvojnak sikerült eljutnia a területre, ez volt az első az elmúlt három hónap során. Az UNICEF szerint azonban a segélyszállítmány csupán átmenetileg enyhítette a helyzetet.

A legtöbb itt élő ember Kelet-Szíriából, az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei által ellenőrzött területekről menekült el, de végül itt rekedtek, miután a jordániai hatóságok lezárták a határokat egy 2017 júniusában történt támadást követően.