Nem jöhetnek haza az Iszlám Államhoz csatlakozott magyarok

Magyarország nem fogadja vissza az Iszlám Államhoz esetlegesen csatlakozott magyar állampolgárokat. Ez derült ki a Külügyminisztérium válaszából, amelyet egy MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére közölt — írta meg a 444.hu. A kormány egyébként nem tud ilyen magyarokról, viszont egyes lapértesülések és tanulmányok szerint akár több tucatnyian is lehetnek.

Az MSZP-s Mesterházy Attila írásbeli kérdést nyújtott be Szijjártó Péter külügyminiszternek, hogy „Amennyiben van olyan magyar állampolgár, aki csatlakozott az Iszlám Államért harcoló terrorszervezethez, vissza kívánja-e fogadni Magyarország”.

A külügyminiszter megbízásából Magyar Levente parlamenti államtitkár válaszolt:

„A magyar kormány nem fogad be terroristákat. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a terroristák ne tudják átlépni határainkat”.

Egy korábbi kérdésre adott válasz szerint a külügy hivatalosan nem tud arról, hogy magyarok csatlakoztak volna Irakban vagy Szíriában terrorszervezethez.

Korábbi cikkek szerint azonban könnyen lehet, hogy harcoltak olyan magyarok az Iszlám Állam oldalán, akik korábban megjárták a francia idegenlégiót és a dél-szláv háborút, vagyis profi zsoldosok. A radikális iszlámmal rokonszenvező magyarok is lehetnek ott. Ami biztos, hogy próbáltak odajutni, de még időben lekapcsolták őket és börtönbüntetést kaptak. A becslések a tucatnyitól a százas nagyságrendig szóródnak, de ezek egyike sem biztos forráson alapul.

fotó: EPA/MURTAJA LATEEF

Korábban arról írtunk, hogy mekkora felhördülés fogadta a nyugat-európai fővárosokban Trump elnök kérését, miszerint fogadják vissza az Iszlám Állam (IS) oldalán harcoló, majd a kurdok fogságába esett állampolgáraikat.

Olcsón megússzák a hazatérő dzsihadisták

Európa nem kapkod a veszélyes terroristák és családtagjaik után. Ráadásul azt sem tudják, mit kezdjenek velük.

Természetesen senki nem kapkod a veszélyes terroristák (és családtagjaik) után, ráadásul azt sem tudják, mit kezdjenek velük.